Emfizemul pulmonar – factori de risc, simptome si tratament

08/12/2023
Emfizemul pulmonar – factori de risc, simptome si tratament

Emfizemul pulmonar – factori de risc, simptome si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/emfizemul-pulmonar-factori-de-risc-simptome-si-tratament/

Emfizemul pulmonar reprezinta o deteriorare a tesutului pulmonar si aparitia unor spatii anormale, mari, in plamani, ceea ce duce la dificultati in respiratie. Aceasta boala afecteaza in special persoanele varstnice, precizeza medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Potrivit medicului pneumolog Monica Marc, principalul factor de risc pentru emfizemul pulmonar este fumatul, atat activ, cat si pasiv, dar mai sunt si alti factori incriminati, printre care se numara poluantii din aerul ambiental, infectiile respiratorii recurente, prematuritatea si greutatea mica la nastere, dar si predispozitia genetica.

Semne si simptome

Emfizemul pulmonar este o afectiune progresiva, iar pacientii pot experimenta simptome precum scurtarea respiratiei, tusea cronica si dificultati in efectuarea activitatilor zilnice. Boala exercita o presiune semnificativa asupra activitatilor zilnice ale pacientilor. Dificultatile de respiratie si scaderea capacitatii pulmonare pot transforma sarcinile aparent simple in provocari considerabile.

“Activitati banale precum urcatul scarilor, mersul pe distante mai lungi sau chiar indeplinirea sarcinilor casnice devin eforturi epuizante. Astfel, pacientii se confrunta cu o limitare a independentei si a calitatii vietii.
Emfizemul pulmonar nu afecteaza doar aspectul fizic, ci si relatiile sociale ale pacientilor. Din cauza restrictiilor de mobilitate si a necesitatii de a se proteja de factorii de risc, pacientii pot deveni izolati social. Participarea la evenimente sociale sau intalnirea cu prietenii si familia devine o provocare, iar aceasta izolare poate conduce la sentimente de singuratate si depresie.”, precizeaza dr. Dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, potrivit unui comunicat al Spitalului Victor Babes Timisoara.

Potrivit sursei citate, incidenta acestei afectiuni este una ridicata.

“Trebuie subliniat faptul ca emfizemul si bronsita cronica sunt principalii factori in constituirea BPOC, alterand, in grade diferite si neuniform, plamanii.”, mai precizeaza medicul pneumolog.

Optiunile de tratament disponibile includ terapiile medicamentoase, terapia de oxigen, si, in anumite cazuri, interventiile chirurgicale. Este, insa, deosebit de importanta abordarea personalizata in ingrijirea pacientilor cu emfizem pulmonar.

“Nu exista insa un tratament specific pentru a recupera functia pulmonara pierduta, dar renuntarea la fumat poate schimba parcursul natural al afectiunii. Se recomanda, de asemenea, vaccinarea antigripala si antipneumococica, dar si un stil de viata sanatos, activ.”, mai transmite Dr. Monica Marc.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: emfizemul pulmonar, boli plamani, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: