Emanuel Ungureanu a facut plangere la DNA privind achizitia de vaccin antigripal

15/10/2019
Emanuel Ungureanu a facut plangere la DNA privind achizitia de vaccin antigripal

Emanuel Ungureanu a facut plangere la DNA privind achizitia de vaccin antigripal

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/emanuel-ungureanu-a-facut-plangere-la-dna-privind-achizitia-de-vaccin-antigripal/

Deputatul Emanuel Ungureanu a depus, marti, o plangere la DNA Bucuresti prin care solicita verificarea modului in care Ministerul Sanatatii a facut achizitia de vaccin antigripal, aratand ca a fost achizitionat un alt produs decat cel solicitat si a ramas descoperita grupa de varsta cuprinsa intre sase luni si trei ani, iar prejudiciul ar ajunge la 11 milioane de euro, relateaza Agerpres.

“In anul 2019, Ministerul Sanatatii a initiat o procedura de licitatie pentru achizitia de vaccin antigripal tetravalent prin acord cadru pentru o perioada de 4 ani. Cantitatea de vaccin estimata a se achizitiona a fost de minimum 50.000 de doze si de maximum 8 milioane de doze. Ca urmare a referatului nr. 35528 din 14 martie 2019, Ministerul Sanatatii a demarat procedura licitatiei pentru acord cadru cu o valoare minima de doua milioane de lei si maxima de aproape 10 milioane de euro. Caietul de sarcini pentru aceasta procedura de licitatie prevedea atribuirea catre oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic. De asemenea, caietul de sarcini si clarificarile ulterioare prevad ca vaccinul care urmeaza sa fie achizitionat sa poata sa fie administrat populatiei de la sase luni in sus”, a declarat Emanuel Ungureanu, in fata sediului DNA, citat de sursa mentionata.

Deputatul sustine ca si-au indeplinit in mod defectuos atributiile atat directiile responsabile, cat si membrii comisiei de evaluare a ofertelor.

“Mentionez faptul ca directiile de specialitate din cadrul ministerului Sanatatii care au atributii in gestionarea procedeului de derulare a achizitiei acestor vaccinuri sunt Directia Generala de Asistenta Medicala, care in acest caz si-a indeplinit defectuos sarcinile, si Directia de Achizitii Publice. De asemenea, in mod defectuos si-au indeplinit atributiile de serviciu si membrii comisiei de evaluare care au dispus achizitia unui produs care nu este in consens cu caietul de sarcini, mai precis a fost achizitionat un vaccin care se poate administra persoanelor peste trei ani, desi caietul de sarcini si clarificarile ministerului solicitau ca acesta sa poata fi administrat persoanelor de la sase luni in sus”, a mai precizat Ungureanu.

Parlamentarul a cerut verificari pentru neglijenta si abuz in serviciu.

“Avand in vedere cele sesizate, depun sesizare pentru posibile infractiuni pentru neglijenta in serviciu si abuz in serviciu, savarsite de catre directorul Directiei Generale de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii si de catre membrii comisiei de evaluare pentru modul de intocmire a referatului de necesitate, a caietului de sarcini si pentru o posibila aplicare incorecta in cadrul procesul de calificare, a selectiei si/sau evaluare a criteriilor de clarificare si selectie a criteriilor de atribuire a factorilor de evaluare. Solicit sa fie cerute ministerului Sanatatii toate documentele de control realizate pe achizitia vaccinului antigripal. De asemenea, solicit DNA sa cerceteze modul in care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Directiei Generale de Asistenta Medicala. Specific faptul ca doamna Amalia Serban a ocupat acest post prin concurs in timpul mandatului doamnei ministrul Sorina Pintea, in conditiile in care fostul ministru al Sanatatii, Florian Bodog, a demis-o din functia de director tot din cauza proastei gestionari a achizitiei vaccinurilor ROR”, a mai spus deputatul conform Agerpres.

Deputatul Emanuel Ungureanu considera ca paguba este de aproape 11 milioane de euro, deoarece a fost achizitionat un alt produs decat cel solicitat in caietul de sarcini.

“Aici vorbim despre o frauda care presupune prejudiciul calculat in urma achizitionarii unui vaccin intre sase luni si trei ani, pentru ca, facandu-se achizitia unui produs care nu acopera aceasta grupa de varsta, practic toate sumele pe care le va cheltui Ministerul Sanatatii pentru a achizitiona acest vaccin de sase luni – trei ani se constituie in prejudiciu. Mai mult decat atat, Ministerul Sanatatii, cumparand un alt produs decat cel stabilit in caietul de sarcini, practic a creat deja o paguba care merge catre 11 milioane de euro, adica toata cantitatea de vaccin antigripal contractata deja pentru un produs care nu exista in caietul de sarcini. Deci s-a incalcat legea achizitiilor publice cat se poate de grav si mai mult decat atat vorbim despre peste 9.000 de copii din grupa de risc sase luni – trei ani, care acum nu au acest vaccin antigripal”, a mai declarat deputatul.

Ce spune ministrul Sanatatii, Sorina Pintea

“Rezultatele arata ca licitatia s-a desfasurat in conditii de legalitate. Sigur, domnul deputat poate sa depuna, plangere, este foarte bine ca parchetele sa verifice daca s-a respectat sau nu legea. Dar eu va pun o intrebare: daca se constata ca acesti angajati ai ministerului au facut o economie de 3 milioane de euro? Ii premiaza cineva? (…) Aceasta licitatie a fost facuta sub supravegherea ANAF. Este bine ca se depun aceste plangeri pentru a putea fi clarificate niste probleme. Intrebarea retorica ramane. (…) Este campanie electorala, eu pot sa inteleg orice, campania electorala trebuie sa se bazeze pe chestiuni serioase. De exemplu, ma asteptam sa ne sprijine in aceasta campanie pro-vaccinare pentru ca, iata, avem deja primele cinci cazuri de gripa”, a declarat, marti, ministrul Sorina Pintea, citata de Agerpres.

Potrivit demnitarului, 1.490.000 de doze sunt pentru categoria de varsta grupe de risc 3 ani – 65 de ani, iar 10.000 de doze pentru categoria de varsta 6 luni – trei ani.

Continut educational:

“Aceste 10.000 de doze nu au fost inca livrate, urmeaza sa fie livrate la sfarsitul lunii. Aceste doze – 10.000, costa 39,81 de lei doza fara TVA, iar dozele pentru adulti costa 29,80 de lei doza fara TVA. Avem un acord cadru pe patru ani. Economia pe patru ani este de 12 milioane de euro. Pe un an de trei milioane de euro. (…) Incepand de ieri sunt disponibile in depozite 500.000 de doze de vaccin care au inceput sa fie livrate catre directiile de sanatate publica. Faptul ca al doilea an consecutiv reusim sa avem vaccinuri la timp cred ca spune multe. Nu contest ceea ce spune domnul deputat, poate sa depuna plangeri pentru orice. In acest moment eu cred ca o economie de trei milioane de euro spune foarte multe”, a mai afirmat Sorina Pintea.

De altfel, ministrul a remintit ca in acest an Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, mai mult cu 200.000 de doze fata de anul trecut.

Etichete: vaccin antigripal, licitatie vaccin antigripal, DNA, emanuel ungureanu, sorina pintea

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: