EKG acasa la pacient, disponibil in 4 judete

23/02/2012

EKG acasa la pacient, disponibil in 4 judete

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ekg-acasa-la-pacient-disponibil-in-4-judete/

EKG la pacientEfectuarea electrocardiogramei acasa la persoanele bolnave este posibila si in Romania prin intermediul Organizatiei Caritas, iar rezultatele sunt interpretate de medici specialisti de la Bucuresti, informeaza Agerpres.

Serviciul, disponibil in judetele Harghita, Covasna, Mures si Alba, este inclus intr-un proiect mai amplu al organizatiei, care vizeaza medierea bolnavilor de la sate si aducerea lor mai aproape de medici. Aparatele EKG se afla in dotarea echipelor de asistente din cadrul retelei de ingrijire la domiciliu si acest serviciu este deschis tuturor celor care au nevoie de el.

Cum functioneaza? Aparatul EKG stocheaza in memorie datele luate de la pacient, care sunt transmise, prin telefon, unui server special al medicilor cardiologi de la spitalul Elias din Bucuresti. In 15 minute specialistii pot evalua datele primite, iar rezultatele EKG sunt transmise catre Caritas, prin email.

Aparatul intitulat “HeartView” are doar 140 grame si se afla in permanenta la asistentele medicale care se ocupa cu ingrijirea la domiciliu a persoanelor aflate in dificultate. Pentru inceput au fost distribuite 20 de astfel de aparate in judetele Alba, Mures, Harghita si Covasna. In Harghita au ajuns sapte aparate EKG, intrucat judetul dispune de cea mai completa retea de ingrijire la domiciliu din Europa de Est. In plus, asistentele medicale au efectuat un training de specialitate pentru a invata cum sa foloseasca aparatele respective.

In prima saptamana de la lansarea serviciului au fost efectuate 70 de EKG-uri, din care peste jumatate numai in Harghita, sustine Peter Gyorgy, seful Departamentului Socio-Medical al Caritas. Costul investigatiei este de 35 de lei, dar el este achitat doar de cei care au venituri. Pentru persoanele cu posibilitati materiale reduse se fac reduceri sau se ofera gratis, de la caz la caz.

“Telemedicina ca metoda este una extrem de benefica din punct de vedere al reducerii internarilor spitalicesti sau a listelor de asteptare la medicii de specialitate. Totodata, telemedicina reduce costurile de deplasare a bolnavilor, costurile de consultatie si celelalte cheltuieli spitalicesti”, sustine Kelemen Nora, responsabilul de relatii publice al Caritas Harghita.

 

Autor: Pagina Medicala

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: