Educatie pacienti: Saptamana Europeana a Vaccinarii

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

21/04/2015

Saptamana Europeana a Vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/saptamana-europeana-vaccinarii/

whoSaptamana Europeana a Vaccinarii este o initiativa regionala condusa si coordonata de Biroul  Regional pentru Europa al OMS si implementata de Statele Membre ale Regiunii europene.

Saptamana Europeana a Vaccinarii promoveaza ca mesaj cheie faptul ca vaccinarea fiecarui copil este esentiala  pentru prevenirea bolilor si protejarea vietii.

In perioada 20-25aprilie, in tara noastra, sub sloganul „Prevenire. Protectie. Imunizare.”, se vor derula activitati de informare si implicare a publicului tinta si de abordare a provocarilor legate de vaccinare, precum si organizarea de puncte si sesiuni de vaccinare accesibilecomunitatilor cu risc,identificate.

Anul 2015 marcheaza a 10-a aniversare a Saptamanii Europene a Vaccinarii.

A 10-a editie a Saptamanii Europene a Vaccinarii ofera o oportunitate de a creste gradul de constientizare cu privire la progresele care au fost realizate de programele de imunizare,precum si necesitatea de acreste angajamentul pentru imunizare.

Este nevoie de un angajament crescut fata de imunizare, la nivel politic, profesional si personal, pentru a proteja beneficiile obtinute de sanatatea publica si pentru a evita golurile imunitare.

Tema campaniei este: Angajament pentru imunizare -cum poate Europa sa elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare? Scopul campaniei este: Cresterea acoperirii vaccinale prin vaccinarea unui numar cat mai mare de copii ramasi nevaccinati / vaccinati incomplet (restantieri) cu vaccinuriROR si polio, in principal.

Punerea in aplicare pe scara larga a programelor de imunizare in ultimii 30 de ani a condus la realizari remarcabile. Regiunea europeana a OMS a fost certificata ca fiind „fara poliomielita”in anul 2002, iar in  ultimele decenii numarul de cazuri de rujeola din regiune a fost redus cu mai mult de 90%.

Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. Lacune in acoperirea vaccinala persista in toate tarile.

In timp ce, succesul programelor de imunizare in controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul ca multi parinti si profesionisti din domeniul sanatatii sa nu se mai teama de aceste boli, increderea publicului in vaccinuri a fost afectata de diverse grupuri, site-uri web sau de catre presa, care, au pus sub semnul intrebarii necesitatea si siguranta vaccinarii.

De asemenea, in procesul de stabilire a prioritatilor pentru sanatate, angajamentul politic fata de imunizare a scazut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare sa fie mentinut, altfel Europa risca reaparitia bolilor foarte contagioase care vor cauza imbolnaviri, dizabilitatisi decese si, vor plasa o povara considerabila asupra sistemelor de sanatate.

Epidemiile recente de rujeola si rubeola accentueaza responsabilitatea regionala pecare toti trebuie sa ne-o asumam, pentru a mentine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.Vaccinarea salveaza milioane de vieti in fiecare an si, acest succes al sanatatii publice, trebuie sustinut.

Cu toate acestea, unul din cinci copii si multi adulti, nu sunt vaccinati corespunzator. Lipsacunostintelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care multi adulti decid, in mod constient, sa nu se vaccineze sau sa nu-si vaccineze copiii.

Este imperativ necesar ca toate tarile din Europa sa furnizeze informatii clare, corecte si echilibrate despre riscurile bolilor si beneficiile vaccinurilor.

In Romania, Campania de celebrare a  Saptamanii Europene a Vaccinarii este coordonata de  Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: