Dr. Tudor Ciuhodaru: Nu testam, suntem condamnati. Strategia actuala este esuata

13/08/2020
Dr. Tudor Ciuhodaru: Nu testam, suntem condamnati. Strategia actuala este esuata

Dr. Tudor Ciuhodaru: Nu testam, suntem condamnati. Strategia actuala este esuata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-tudor-ciuhodaru-nu-testam-suntem-condamnati-strategia-actuala-este-esuata/

Medicul Tudor Ciuhodaru din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Nicolae Oblu” din Iasi, spune ca testarea in masa este solutia pentru intreruperea transmiterii virusului SARS-Cov2. Medicul a scris pe pagina sa de Facebook ca strategia actuala a Romaniei este una “esuata”.

Redam, mai jos, pozitia integrala a medicului:

“Nu testam, suntem condamnati. Strategia actuala este esuata. O dovedesc noile recorduri de infectari cu coronavirus. Testarea extinsa (!gratuita) a contactelor si a celor expusi (chiar asimptomatici), printr-un program national de testare extinsa e singura optiune sanatoasa dublata de izolare (! Voluntara) de preventie si intrerupere a transmiterii acestui virus.

O testare extinsa gratuita (asa cum tot propun dar nimeni nu aude, asa cum fac toate tarile ce au succes in controlul pandemiei) dublata de izolare (voluntara! la domiciliu) si anchete epidemiologice prompte ar duce la intreruperea tuturor lanturilor epidemiologice si adio masuri militienesti dar nu se vrea. E mai bine pentru unii asa. Dar…
1. Cum poate Bulgaria, care are cam jumatate din locuitorii Romaniei, sa aiba de 4 ori mai putini diagnosticati si de 6 ori mai putini morti de coronavirus?
2. Dar Grecia, tot cu jumatate din populatia noastra, cum poate avea de 11 ori mai putini bolnavi si decedati?
3. Cum reuseste Ungaria sa aiba, la o populatie pe jumatate cat Romania, de aproape 12 ori mai putine cazuri de Covid-19 si un sfert din decesele inregistrate la noi?

Cum naiba nu vad acesti guvernanti ca actuala strategie este esuata?!

O lasam mai moale cu testarea, lungim starea de alerta, unii se imbogatesc noi suportam, suferim, murim si saracim. Cu ce lozinci o sa iesiti peste vreo luna cand vrand, nevrand se va afla adevarul? Si nenorocirea este ca tot noi vom suporta pe pielea noastra iresponsabilitatea guvernantilor!

Motivatiile demersului meu privind introducerea unui Program National de Testare Extinsa Gratuita de care sa beneficieze toti romanii sunt clare:

1. Nu e suficient sa aplici doar metode din Evul Mediu- sa le ceri oamenilor sa ramana pe veci in case si sa opresti orice activitate. O spune chiar si OMS ce solicita explicit ca autoritatile sa atace acum (pana nu e prea tarziu) virusul.
2. Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infectiei.
3. In continuare testam putin si prost. Valorile utile ar trebui sa depaseasca 0,1% din populatie in fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt exclusi de la testare, testarea extinsa e blocata. Testam doar in zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, camine pentru varstnici, persoane institutionalizate, copii cu dezabilitati) unde numarul de cazuri e mult mai mare decat in populatia generala.
4. Toate tarile care au avut succes in combaterea pandemiei au aplicat doua lucruri simple: testare + izolare
5. La noi testele sunt extrem de scumpe si extrem de greu de accesat.

Concret sunt 2 masuri clare si urgente: identificarea si izolarea fiecarui caz (ancheta epidemiologica si testare extinsa) si cresterea numarului de teste!

Se poate incepe cu toti cei expusi (personal medical in primul rand, politisti, jandarmi, cei din hipermarket, vama, aeroport, gara, soferii din mijloacele de transport in comun) si a tuturor contactelor cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste sa fie decontate de CAS.

Se aude, domnule ministru? Strategia actuala este esuata! E chiar asa de greu sa aplici masurile din restul Europei?! Testati, testati, testati si izolati. Eu zic ca se poate.”

Etichete: testare covid-19, testare gratuita coronavirus dr tudor ciuhodaru

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: