Dr. Tatu-Chitoiu despre legea antifumat: Aceasta lege este buna, protejeaza pe toata lumea, inclusiv pe fumatori

20/04/2016

Dr. Tatu-Chitoiu despre legea antifumat: Aceasta lege este buna, protejeaza pe toata lumea, inclusiv pe fumatori

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-tatu-chitoiu-despre-legea-antifumat-aceasta-lege-este-buna-protejeaza-pe-toata-lumea-inclusiv-pe-fumatori/

TATU-CHITOIU-MIHALTANPotrivit Societatilor Romane de Cardiologie si Pneumologie 90% din toate cazurile de cancer pulmonar se datoreaza fumatului.

“In realitate oamenii nu-si dau seama ca fumatul este un lucru rau. Practic acesta este un drog legalizat, el creeaza dependenta, altereaza grav starea de sanatate si omoara. E singurul drog care omoara si pe cei care nu-l utilizeaza practic, fiind fumatori pasivi. Este nevoie de doua ore ca particolele de tutun dintr-o tigara fumata, intr-o incapere, sa ajunga la un nivel care nu este nociv”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Dr. Gabriel Tatu-Ghitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Medicul cardiolog mai spune ca legea antifumat nu trebuie modificata pentru ca aceasta este un prim pas spre normalitate si spre protectia populatiei de efectele nocive ale fumatului.

“Aceasta lege este buna, protejeaza pe toata lumea, inclusiv pe fumatori de fumatul excesiv. Nu este nevoie de creare de stabilimente speciale pentru fumatori, pentru ca acest lucru le-ar face rau si lor, ajung (n.r. aceste spatii) sa aiba concentratii mari de fum. Cu totii avem interesul sa aparam legea asa cum este ea, nu sa o modificam sa ajungem inapoi cand avem un castig destul de mare. Nu este cea mai dura, dimpotriva, este permisiva”, a spus mai precizat dr. Tatu-Chitoiu.

La randul sau, si dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a citat un studiu realizat recent care arata ca de cand a intrat in vigoare legea antifumat, “95% dintre romani considera ca fumatul este nociv, 74% spun ca atunci cand ies in oras cauta localuri unde nu se fumeaza, iar 80% spun ca sunt deranjati daca stau in preajma fumatorilor”.

Conform datelor oferite de specialisti, fumatul contribuie, ca si factor de deces, la sase din cele opt cauze principale de mortalitate din lume. 115 decese sunt atribuite fumatului in fiecare zi in Romania,  iar 70% dintre toate infarctele la pacienti sub 50 de ani sunt cauzate de tutun.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: