Dr. Rodica Tanasescu: Daca le spun pacientilor mei sa introduca matricea in calculator, dosarul electronic nu exista

16/05/2014

Dr. Rodica Tanasescu: Daca le spun pacientilor mei sa introduca matricea in calculator, dosarul electronic nu exista

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-tanasescu-daca-le-spun-pacientilor-mei-sa-introduca-matricea-calculator-dosarul-electronic-nu-exista/

rtIntr-un interviu acordat pentru FormareMedicala, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, a explicat in legatura cu implementarea dosarului electronic al pacientului ce neclaritati exista pana in momentul de fata. Dr. Rodica Tanasescu si-a exprimat ingrijorarea referitoare la confidentialitatea si securitatea asupra datelor pacientilor care vor fi introduse in dosarul electronic.

Dr. Rodica Tanasescu: Nu vom inlocui consultatia cu introducerea datelor in sistem

Solutia viabila pentru ca medicii sa nu introduca ei datele in sistem, in opinia presedintelui SNMF, ar fi ca dosarul electronic sa preia datele pe care medicii oricum le introduc electronic pentru emiterea de retete sau bilete de trimitere.

„Misterul care inca domina acest proiect ne pune pe ganduri. Se fac acum o multime de conferinte de informare dar toate sunt la un nivel superficial, fara sa se explice amanuntit ceea ce se va intampla de fapt. Uneori ni se spune ca se va accesa cu cardul, apoi daca nu e cardul exista o matrice, ca medicul are acces nelimitat daca are acordul pacientului sau ca pacientii trebuie sa acceseze o anumita matrice”, a explicat presedintele SNMF.

Jumatate din pacientii nostri sunt persoane varstnice care nu au nici un fel de notiune legata de acest domeniu

Una din problemele principale in dosarul electronic este accesarea acestuia de catre pacienti care nu au notiuni legate de sistemul informatic si au dificultati in a intelege procedeul de accesare a dosarului prin matrice.

Chiar si dr. Marius Filip, expert onorific al CNAS, citat de agerpres.ro, a precizat ca doar 4% din populatie are capacitatea tehnica de a-si accesa dosarul electronic de sanatate.

Nu cred ca pana pe 1 iunie se vor rezolva aceste probleme legate de dosarul electronic

Presedintele SNMF considera ca exista in continuarea foarte multe semne de intrebare referitoare la dosarul electronic de sanatate pentru ca acesta sa poata fi implementat la data preconizata si ca ar fi fost eficient sa se inceapa cu un program pilot.

„Nu cred ca aceasta informare superficiala pentru multe zone sensibile este suficienta. Exista intrebarea de ce din toata Europa un adevarat dosar electronic exista numai in Estonia si de ce s-a refuzat in majoritatea celorlalte tari. In Estonia a functionat pentru ca e o tara mica, e ca si cum am fi facut noi pilot pe doua judete. Ar fi fost foarte bine sa se inceapa cu un pilot”, a explicat dr. Rodica Tanasescu.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: