Dr. Mihaltan: Avem o prevalenta in crestere a sindromului de apnee in somn

18/03/2022
Dr. Mihaltan: Avem o prevalenta in crestere a sindromului de apnee in somn

Dr. Mihaltan: Avem o prevalenta in crestere a sindromului de apnee in somn

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihaltan-avem-o-prevalenta-in-crestere-a-sindromului-de-apnee-in-somn/

Medicul Florin Mihaltan spune ca tulburarile de somn poate avea implicatii grave asupra sanatatii, subliniind ca se inregistreaza o prevalenta in crestere a apneei in somn. El a mai precizat ca exista peste 80 de tulburari ale somnului.

“Daca ne referim strict la sindromul de apnee in somn, in special formele obstructive, pentru ca ele predomina, avem o prevalenta in crestere, avem o multitudine de astfel de pacienti care nu sunt diagnosticati sau sunt diagnosticati tarziu. (…) Pacientul oscileaza intre starea de veghe si starea de somn. (…) Alimenteaza si alte patologii si alte afectiuni. Sindromul de apnee in somn obstructiv este un numitor comun si pentru o afectare pediatrica si afectarea la nivelul adultului”, a precizat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, potrivit Agerpres.

Potrivit medicului, insomnia poate sa fie de doua feluri: insomnia prin deficit de adormire, o latenta de adormire sau prin treziri pe parcursul noptii, cu readormiri dificile.

Si dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Capitala, a precizat ca pentru a avea o noapte linistita este foarte important sa existe o igiena a somnului.

“Sa avem un comportament care sa devina ca o regula de viata atunci cand vrem sa avem o noapte linistita. Este recomandat ca persoanele care au probleme de latenta a somnului – adorm mai greu sau se trezesc noaptea de mai multe ori sau se simt obosite a doua zi chiar daca aparent au dormit un numar important de ore – sa isi evalueze modul in care isi petrec dupa amiaza. A fi evitat consumul de stimulante (cofeina, substante energizante), sa alegem aceeasi ora in care ne ducem la culcare, nu este important sa fie o anumita ora, este important sa fie in corelatie cu bioritmul si nevoile pe care le avem fiecare din noi. Ea nu trebuie sa varieze cu mai mult de o ora”, a explicat Dr. Mahler la conferinta ‘Calitatea somnului si impactul asupra sanatatii. Impactul tehnologiei asupra somnului’.

Ziua mondiala a somnului marcata vineri, 18 martie, subliniaza importanta pe care un somn suficient si odihnitor o are pentru pastrarea sanatatii mintale si fizice, precum si pentru sporirea calitatii vietii.

Cu aceasta ocaziei, specialistii atrag atentia asupra impactului pe care tulburarile de somn il au atat asupra individului, cat si asupra societatii.

Etichete: tulburari de somn, apnee in somn, florin mihaltan

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: