Dr. Beatrice Mahler: Este esential sa avem un somn nu doar calitativ, ci si cantitativ

18/03/2022
Dr. Beatrice Mahler: Este esential sa avem un somn nu doar calitativ, ci si cantitativ

Dr. Beatrice Mahler: Este esential sa avem un somn nu doar calitativ, ci si cantitativ

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-beatrice-mahler-este-esential-sa-avem-un-somn-nu-doar-calitativ-ci-si-cantitativ/

Este esential ca oamenii sa aiba un somn calitativ, dar si cantitativ pentru ca organismul sa functioneze in parametrii de echilibru, a afirmat Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Capitala. Vineri, 18 martie, se marcheaza Ziua Mondiala a Somnului.

“Somnul face parte dintre cele patru nevoi de baza ale fiecarui organism, alaturi de hrana, aer si apa. Somnul este esential sa fie linistit. Este esential sa avem un somn nu doar calitativ, ci si cantitativ. (…) Recomandarea pentru persoanele adulte este mai mare de 7 ore de somn pentru a avea o activitate eficienta pe parcursul zilei, pentru ca organismul sa functioneze in parametrii de echilibru, dar acest lucru a fost puternic afectat in timpul pandemiei, pentru ca pacientii cu COVID au avut tulburari de somn importante induse atat de frica de boala, de insuficienta respiratorie care a aparut”, a precizat Dr. Beatrice Mahler in cadrul conferintei ‘Calitatea somnului si impactul asupra sanatatii. Impactul tehnologiei asupra somnului’ organizata de Societatea Romana de Pneumologie, prin Sectiunea de Somnologie, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat ca pandemia cu noul coronavirus si contextul social actual impune o reevaluare a modului in care pneumologul va interveni in diagnosticul tulburarilor de somn.

“Suntem intr-un moment in care intr-adevar momentul pandemiei si momentul social contextul social in care ne aflam, inclusiv razboiul si presiunea in fata careia suntem supusi zi de zi, impune o reevaluare a modului in care pneumologul va interveni in diagnosticul tulburarilor de somn. Sunt convinsa ca sunt multe lucruri de facut, pentru ca asa cum au trecut ultimii doi ani, in care s-au intamplat si lucruri bune datorita tehnologiei, am invatat sa comunicam altfel, am invatat ca este nevoie si de o astfel de comunicare si relationare, totusi pandemia si-a pus amprenta asupra modului in care a fost afectata viata noastra”, a afirmat medicul.

Recomandarea pentru persoanele adulte este de peste 7 ore de somn pe noapte pentru a avea o activitate eficienta pe parcursul zilei si pentru ca organismul sa functioneze in parametrii de echilibru.

In opinia sa, pentru a avea o noapte linistita este foarte important sa existe o igiena a somnului.

“Sa avem un comportament care sa devina ca o regula de viata atunci cand vrem sa avem o noapte linistita. Este recomandat ca persoanele care au probleme de latenta a somnului – adorm mai greu sau se trezesc noaptea de mai multe ori sau se simt obosite a doua zi chiar daca aparent au dormit un numar important de ore – sa isi evalueze modul in care isi petrec dupa amiaza. A fi evitat consumul de stimulante (cofeina, substante energizante), sa alegem aceeasi ora in care ne ducem la culcare, nu este important sa fie o anumita ora, este important sa fie in corelatie cu bioritmul si nevoile pe care le avem fiecare din noi. Ea nu trebuie sa varieze cu mai mult de o ora”, a explicat medicul confrom sursei citate.

De asemenea, este important sa se evite activitatile fizice intense inainte de ora de culcare, iar camera in care se doarme sa aiba o atmosfera linistita.

Etichete: somnul, importanta somnului, durata somn, beatrice mahler

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: