Dr. Craiu: Oare ne permitem sa nu facem nimic in privinta consumului irational de antibiotice?

31/05/2022
Dr. Craiu: Oare ne permitem sa nu facem nimic in privinta consumului irational de antibiotice?

Dr. Craiu: Oare ne permitem sa nu facem nimic in privinta consumului irational de antibiotice?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-craiu-oare-ne-permitem-sa-nu-facem-nimic-in-privinta-consumului-irational-de-antibiotice/

Oare ne permitem sa nu facem nimic in ce priveste acest consum irational de antibiotice? Vom fi responsabili de 2 morti prin sepsis in fiecare secunda, pana in 2050, scrie pediatrul Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit medicului, la fiecare 3 secunde o viata este pierduta, undeva in lume. Din cele aproape 50 milioane de persoane diagnosticate cu sepsis la nivel global, 11 milioane de bolnavi nu reusesc sa depaseasca aceasta incercare.

“Ce este de facut? In afara de asteptari nerezonabile si acuze inutile la adresa “mostenirii grele”. Exista strategii nationale, detaliate, asa cum este cazul in Marea Britanie. Lucrul cel mai facil de facut (aparent) este utilizarea judicioasa a antibioticelor. Atat la om cat si in activitatile agricole.

Cum? Probabil ca este posibila o mica scadere a prescriptiilor de antibiotice daca sunt respectate Protocoalele de Diagnostic si Tratament. Sistemul medical romanesc, cu toate imperfectiunile lui, are de multi ani aceste Protocoale. Care sunt publice, la un clic distanta.

Oare ne permitem sa nu facem nimic in ce priveste acest consum irational de antibiotice? Vom fi responsabili de 2 morti prin sepsis in fiecare secunda, pana in 2050…”, precizeaza Dr. Mihai Craiu.

Potrivit medicului, lupta cu microbii rezistenti este ca un razboi de durata. Degeaba tragem toate gloantele in primii dusmani (eventual inchipuiti sau virtuali) intalniti in aceasta batalie… Nu vom putea preveni pierderea razboiului, caci vor veni alti si alti dusmani, din ce in ce mai antrenati, toata viata.

“Am auzit argumente de toate tipurile. Am citit comentarii punctuale referitoare la infectii cu evolutie severa, care au fost initial tratate fara antibiotice, drept pledoarie pentru utilizarea generalizata a antibioticelor…
Si, evident, acuzele “clasice” privitoare la “tratamentele babesti” (ca termen peiorativ pentru prescriptia ce cuprinde doar medicatie simptomatica), sau supozitiile legate de evolutia buna a unui astfel de pacient daca ar fi fost folosite precoce antibioticele.
Intrebarea este simpla – putem condamna copiii nostri la a infrunta un viitor in care orice infectie este produsa de microbi multirezistenti? Cum vor fi nasterile, operatiile de apendicita sau pneumoniile complicate in acest viitor?? Nu vreau sa ma gandesc.”, mai scrie Dr. Craiu.

Pediatrul mai adauga ca “pentru moment putem sa respectam cu totii protocoalele mentionate, desi se arata “sceptic in privinta capacitatii noastre de a respecta reguli”.

Etichete: consum antibiotice, prescriptii antibiotice, protocole antibiotice, dr mihai craiu

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. ionela says:

    Atata timp cat 1 farmacie refuza eliberarea de AB la cerere si pacientul spune “merg dincolo ca imi da” nu se va face nimic.Toti farmacistii, asistentii de farmacie si farmaciile trebuie sa refuze eliberarea la cerere fara o prescriptie medicala.Sau se mai poate face ceva:sa se scumpeasca foarte tare AB pentru a nu fi usor de eliberar la cerere ci doar cu RP.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: