Dr. Calin Bumbulut, vicepresedintele CMR, a fost ales presedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO)

07/11/2017

Dr. Calin Bumbulut, vicepresedintele CMR, a fost ales presedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie (UEMO)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-calin-bumbulut-vicepresedintele-cmr-a-fost-ales-presedinte-al-uniunii-europene-a-medicilor-de-familie-uemo/

UEMO (L’Union Européenne des Médecins Omnipraticiens/Médecins de Famille) este cea mai reprezentativa organizatie internationala, neguvernamentala si independenta a medicilor generalisti care cuprinde peste 400.000 medici de familie din  Europa.

Pentru presedintia UEMO au candidat Austria si Romania, cea din urma fiind aleasa cu majoritate absoluta pentru mandatul 2019-2022. Astfel ca, in functia de presedinte al Uniunii Europene a Medicilor de Familie a fost ales dr. Calin Bumbulut, Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Din echipa acestuia mai fac parte dr. Marcela Vidican, medic primar medicina familiei, fost Vicepresedinte al CMR, in functia de Trezorier si dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, medic primar medicina familiei, membru EURACT si membru EURIPA International Advisory Board, in functia de Secretar General.

Infiintata la Paris in 1967, UEMO promoveaza cel mai inalt standard de pregatire, practica si ingrijire a pacientilor in domeniul medicinii de familie, apara rolul medicilor de familie in sistemul de sanatate si promoveaza interesele etice, stiintifice, profesionale, sociale si economice ale medicilor generalisti europeni.

Adunarea Generala a UEMO a avut loc la sfarsitul lunii octombrie, la Paris si a marcat cea de-a 50-a aniversare a organizatiei. Printre subiectele abordate a fost cel referitor la epidemia de rujeola, evidentiat de unul din invitati – Dr. Isabel de la Mata, consilier principal pentru sanatate si gestionarea crizelor din cadrul Comisiei Europene.

Astfel, in Romania precum si in multe alte tari europene, asistam la o crestere a morbiditatii si mortalitatii cauzata de scaderea ratei de administrare a vaccinurilor precum si  lipsei unei legislatii care sa realizeze un echilibru intre protectia colectiva impotriva bolilor transmisibile si libertatea individuala, prin care vaccinarea sa nu fie privita doar ca un drept al persoanei, dar si ca o problema de interes public.

S-a discutat, de asemenea, despre importanta recunoasterii specialitatii medicinei de familie la nivel european, pozitie sustinuta si de catre dr. Jacques de Haller, presedinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME), care a declarat ca va sprijini orice actiune a UEMO in acest sens.

La Adunarea Generala a UEMO au participat ca invitati si Juan Garcia Burgos, de la Agentia Europeana a Medicamentului – EMA, Caroline Berchet, OECD, Directorate for Employment, Labour and Social Affairs, Health Division, prof. dr. Mehmet Ungan, presedinte ales WONCA Europe, Enrico Reginato, presedintele Federatiei Europene a Medicilor Salariati – FEMS, Marc HM Hermans, vicepresedinte Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti – UEMS.

Administrarea Big Data si eHealth reprezinta subiecte de interes deosebit, fiind in lucru un document de pozitie al UEMO.

UEMO detine presedintia grupului EUnetHTA al Comisiei Europene pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA – Health Technology Assessment), un subiect de maxim interes pentru Romania, care impreuna cu Grecia sunt singurele tari UE care nu au un sistem national pentru HTA.

UEMO in urmarirea interesului sau in domeniul sigurantei pacientilor a adoptat o declaratie de sustinere a medicilor de familie romani, oferind sprijinul sau deplin medicilor de familie din Romania si asteaptand cu interes o solutie de o mai buna reglementare a asistentei medicale, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor si o mai buna finantare a sistemului de sanatate.

 

Autor: FormareMedicala.ro

5 Comentarii

 1. Achim Adela says:

  Felicitari CMR, felicitari colegului nostru pentru aceasta uriasa reusita !

 2. Felicia says:

  Felicitari si la mai mare.

 3. dr.Bostina Petre medic pensionar says:

  Si de la acest nivel domnul doctor vicepres al CMR tot mall praxisul i-l va ocroti dupa dictonu ,,ESTE COLEGUL NOSTRU” ?????????

 4. Ileana says:

  Felicitari si mult succes!
  O alegere meritorie!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: