Doua rapoarte ale OMS admit lentoarea reactiei din partea organizatiei in primele luni ale pandemiei

07/05/2021
Doua rapoarte ale OMS admit lentoarea reactiei din partea organizatiei in primele luni ale pandemiei

Doua rapoarte ale OMS admit lentoarea reactiei din partea organizatiei in primele luni ale pandemiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doua-rapoarte-ale-oms-admit-lentoarea-reactiei-din-partea-organizatiei-in-primele-luni-ale-pandemiei/

Doua rapoarte ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privind pandemia de COVID-19, care vor fi prezentate in curand, recunosc reactia lenta a organizatiei in primele luni ale crizei sanitare in ceea ce priveste emiterea de recomandari si adoptarea de masuri, relateaza EFE si Agerpres.

Unul dintre elementele cheie ale lentorii OMS a fost “intarzierea in identificarea probabilitatii de contagiere de la o persoana la alta, precum si transmiterea asimptomatica sau presimptomatica” a bolii, se arata in unul dintre rapoarte, redactat de Comitetul de Revizuire a Reglementarilor Internationale de Sanatate.

In perioada in care era nevoie de o reactie fata de primele focare, “OMS ar fi trebui sa utilizeze propriile evaluari de risc, fara sa astepte aprobarea tarilor celor mai afectate sau sfaturile Comitetului sau de Urgenta”, mai noteaza raportul.

Analiza arata ca “omenirea nu era pregatita pentru o amenintare de acest tip”, demonstrand astfel o lipsa de abilitate colectiva pentru a prezice evolutia pandemiei, nu doar in aspectele sale sanitare, ci si in cele sociale si economice.
“Daca omenirea ar fi stiut in primele zile ale anului 2020 ceea ce stim acum, probabil ca OMS, multe guverne si alti parteneri ar fi actionat in mod diferit”, mai semnaleaza documentul potrivit surselor citate.

Al doilea raport, redactat de Comitetului Consultativ Independent si de Supraveghere, abunda in critici similare si arata ca in 2020 a existat “o lipsa de vointa politica si de solidaritate globala” care s-a tradus prin probleme, precum limitarea productiei de vaccinuri si o finantare insuficienta a raspunsului global in fata pandemiei.

Totodata, documentul face apel, in perspectiva unor pandemii viitoare, la revizuirea rolului si impactului restrictiilor impuse calatoriilor si altor masuri de frontiera, precum si la coordonarea acestui tip de masuri.

Pe de alta parte, comitetul isi exprima profunda preocupare fata “de gradul inalt de toxicitate si lipsa de civism de pe retelele de socializare” in raport cu OMS si cu personalul sau, mai scrie Agerpres.

“Condamnam energic atacurile personale la adresa directorului general (Tedros Adhanom Ghebreyesus, n.r.) si a altor angajati ai OMS si avertizam ca mesajele toxice pot distorsiona opinia publica fata de organizatie” si fata de indeplinirea masurilor publice de prevenire a pandemiei.

Etichete: oms, recomandari oms pandemie, raport oms pandemie covid-19

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: