Doua noi tulburari de alimentatie: adultii mofturosi la mancare si orthorexia

02/05/2011

Doua noi tulburari de alimentatie: adultii mofturosi la mancare si orthorexia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doua-noi-tulburari-de-alimentatie-adultii-mofturosi-la-mancare-si-orthorexia/

Specialistii au descoperit doua noi tulburari de alimentatie: stilul “mofturos” de mancare si obsesia de a consuma exclusiv produse bio.

Boala “mofturosilor” sau mancarea selectiva este atunci cand adultii se limiteaza la cateva categorii stricte de mancare, informeaza Yahoo Health.

Spre deosebire de cei care sufera de anorexie nervoasa ori bulimie, adultii mofturosi nu sunt preocupati de imaginea lor sau de numarul de calorii pe care le consuma. Deocamdata, specialistii nu stiu daca acesti adulti mofturosi nu au depasit inca faza copilariei sau obiceiurile lor culinare sunt un semn al bolii obsesiv-compulsive.

Unii ar putea avea “supergusturi” si anume un tip de alimente ar putea sa le displaca in mod extrem.

Orthorexia a fost identificata in 1997 de medicul Steven Bratman. In latina, “orthorexie” inseamna “alimentatie corecta”.

Astfel, cei care sufera de aceasta tulburare insista sa manance doar alimente “pure”, evitand alimentele procesate. Anumiti cercetatori sustin ca aceasta tulburare este asociata cu tulburarile obsesiv-compulsive sau de tip anxios si sustin ca acest stil de viata se invecineaza cu anorexia nervoasa.

Mofturosii mananca de obicei mancare in culori fade: paste, branza sau pizza cu branza. Altii, prefera mancarea care are un anumit gust sau o anumita textura. Pe langa evitarea mancarii procesate, orthorexicii deseori elimina din dieta lor cofeina, zaharul, sarea sau lactatele.

Pentru mofturosi, unul dintre riscuri este faptul ca acest stil de viata duce la carente alimentare grave. De asemenea, pentru ca sunt extrem de selectivi, acestia se izoleaza social si le este jena sa mearga impreuna cu prietenii la restaurant. De asemenea, acestia tind sa isi ascunda tulburarile si fata de membrii familiei.

Specialistii sustin ca pentru mofturosi functioneaza terapia prin care acestia sunt incurajati sa incerce mancaruri noi, aceasta terapie fiind aplicata si copiilor mofturosi. Terapia cognitiva, pe de alta parte, ii ajuta pe cei care sufera de orthorexie sa isi depaseasca obsesiile legate de mancare.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: