Donatori putini, criza de sange in spitalele din Romania

17/06/2015

Donatori putini, criza de sange in spitalele din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/donatori-putini-criza-de-sange-in-spitalele-din-romania/

donare-sange-nouDoar 2% dintre romani doneaza voluntar sange, un procentaj de trei ori mai mic decat media europeana. Din aceasta cauza, spitalele din Romania se confrunta permanent cu o criza de sange, ceea ce duce chiar la amanarea unor interventii chirugicale.

Anul trecut au fost 450.000 de donatori voluntari, cu 100.000 mai putini decat ar fi fost nevoie. In alte tari europene precum Austria sau Franta, aproape 66% din populatie doneaza sange.

Aceasta criza afecteaza pacientii care asteapta sa fie operati.

“Sunt situatii in care trebuie sa intervii de urgenta, necesarul de sange este un necesar neprogramat. Atunci apelezi la stocurile de sange care exista in sistem”, a declarat Horia Bumbea , seful centrului de recoltare de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, conform Digi 24.

“Pentru noi, chirurgii, sangele reprezinta de fapt esenta vietii. Sunt foarte multe interventii chirurgicale care nu pot fi efectuate daca nu avem o rezerva de sange asigurata, pentru ca in interventiile mari se pierde sange si uneori socul hemoragic poate duce la deces”, spune si doctorul Gheorghe Burnei, medic chirurg ortoped.

In vederea sustinerii donarii voluntare, Ministerul Sanatatii a reinfiintat anul trecut centrele de donare, dupa ce acestea au fost desfiintate in 2011.

Astfel, in toamna anului trecut au fost deja infiintate centrul de la Institutul Clinic Fundeni si cel de la spitalul Universitar. Chiar si asa, numarul donatorilor romani este in continuare foarte mic.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: