Doar 50% dintre romani consuma 2 dintre categoriile esentiale de alimente

09/01/2014

Doar 50% dintre romani consuma 2 dintre categoriile esentiale de alimente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doar-50-dintre-romani-consuma-2-dintre-categoriile-esentiale-de-alimente/

alimentatia-la-romaniCat de importanta este siguranta alimentara in randul romanilor, cate persoane citesc eticheta inainte de a cumpara un produs si cat de informati sunem despre riscul transmiterii anumitor virusuri prin intermediul alimentelor sunt subiecte atinse de un studiu realizat spre finalul anului 2013 de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie. Avand in vedere alimentele care se afla in topul preferintelor romanilor, este evidenta nevoie de consiliere si de informare in nutritie de catre medicul de familie sau medicul specialist.

Cel mai consumat aliment de catre romani

Studiul realizat de IRES a implicat aproximativ 1500 de respondenti peste 18 ani si a fost realizat in noiembrie 2013.

Si in acest studiu, painea se afla in topul preferintelor romanilor ca aliment, 89% dintre acestia declarand ca este cel mai consumat aliment.

Alte alimente care fac parte din rutina alimentara a romanilor sunt cafeaua (68%), fructele (63%), legumele (56%), apa plata (47%), ceaiul (40%).

Dupa cum arata si studiul, doar aproximativ jumatate dintre participantii la studiu consuma doua dintre cele mai importante categorii de alimente, fructele si legumele.

La popul opus intre alimentele consumate de romani se afla carnea de vita si conservele (1%).

Cat de informati sunt romanii despre riscul afectiunilor cauzate de alimente

Cei mai multi dintre participantii la studiu sunt informati si ingrijorati totodata cu privire la riscul infectarii cu salmonella sau virusul gripei aviare pe baza virusurilor transmisibile prin alimente.

Nu aceeasi ingrijorare o arata romanii fata de riscul unei epidemii a bolii vacii nebune.

Incurajator este faptul ca 90% dintre intervievati au auzit de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Increderea romanilor in aceasta institutie este de asemenea ridicata avand in vedere ca 80% dintre participanti au declarat ca ar apela la aceasta institutie daca ar sesiza nereguli la produsele alimentare cumparate. Cu toate acestea, doar 60% dintre ei studiaza eticheta produsului inainte de a-l cumpara.

Studiul integral poate fi consultat pe site-ul IRES.

Pentru mai multe informatii despre o nutritive corecta si echilibrata puteti afla consultand Cursul EMC “Nutritia in practica MF disponibil online pe platforma FormareMedicala.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19