Stiri medicale

Doar 17% dintre bolnavii de gripa au consultat medicul de familie

Data ultimei actualizari: 24/03/2014

gripa educatia pacientuluiRiscul raspandirii virusului gripei creste in cazurile in care pacientii infectati nu dezvolta simptome accentuate si nu se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru diagnosticare si tratament. In aceste situatii, persoanele cu un sistem imunitar scazut sunt cei mai predispusi a se imbolnavi, conform ultimelor studii realizate de cercetatorii britanici de la University College London, Public Health England, Universitatea Oxford.

18% dintre pacientii nevaccinati s-au imbolnavit de gripa

In urma studiului citat de nursingtimes.net, care a analizat starea de sanatate a peste 5000 de persoane, datele arata ca 18% dintre persoanele nevaccinate au fost afectate de gripa in fiecare iarna.

Participantilor la studiu li s-au recoltat probe de sange inainte si dupa sezonul gripei pentru a li se masura nivelul de anticorpi. In acelasi timp, participantii au fost contactati in fiecare saptamana pentru ca orice simptom posibil de gripa, tuse, inflamatie a gatului, secretii nazale sa fie consemnat.

Aproximativ trei patrimi dintre pacientii infectati cu virusul gripei nu au prezentat simptome sau au avut simptome atat de putin vizibile incat boala nu a putut fi diagnosticata la controalele regulate. Chestionarele saptamanale nu au fost astfel concludente in multe cazuri de vreme ce simptomele nu erau sesizabile.

Aproximativ 20% dintre acesti pacienti aveau un nivel ridicat al anticorpilor dupa sezonul de gripa.

Doar 8% dintre pacientii cu gripa au fost consemnati in registrul medical

Dintre persoanele cu gripa confirmata, doar 17% au consultat medicul de familie. In acelasi timp, doar 8% dintre pacientii care s-au prezentat la medic aveau boala confirmata si consemnata in registrul medical.

Preventia raspandirii virusului gripei in aceste cazuri se poate realiza doar printr-o igiena stricta.

Specialistii recomanda spalatul mainilor cu apa si sapun, curatarea meselor la care se sta si se mananca si masuri preventive suplimentare in timpul sezonului de gripa.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.