Doar 1 din 4 pacienti cu tuberculoza este diagnosticat

20/03/2014

Doar 1 din 4 pacienti cu tuberculoza este diagnosticat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doar-1-din-4-pacienti-cu-tuberculoza-este-diagnosticat/

parkinson1Un raport publicat astazi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia asupra subdiagnosticarii la nivel mondial a tuberculozei. Datele emise de OMS arata ca doar 1 din 4 bolnavi cu TBC ajunge sa fie diagnosticat si sa inceapa tratamentul corect. Un alt semnal de alarma este ca peste jumatate de milion de persoane au suferit in 2012 din cauza tuberculozei rezistente la medicamente.

Diagnosticarea precoce in tuberculoza este vitala

De Ziua Mondiala a Tuberculozei, marcata in fiecare an pe 24 martie, OMS doreste sa atraga atentia autoritatilor la nivel mondial ca o treime din cei 9 milioane de bolnavi estimate cu TBC nu primeste tratamentul de care are nevoie.

Principala problema este lipsa accesului unor pacienti la serviciile medicale prin care pot sa fie diagnosticati. In unele tari, multi pacienti sunt trimisi in alte state pentru diagnosticare si tratament.

Pe de alta parte, testele traditionale in diagnosticarea tuberculozei presupun si 2 luni pana la obtinerea rezultatelor. Noile tehnologii in diagnosticarea tuberculozei ajuta la obtinerea unui diagnostic in mai putin de 2 ore. Acestea insa nu sunt disponibile in toate statele.

Dezvoltarea tehnologiei in depistarea tuberculozei

Specialistii de la OMS considera ca principalul mod de a preveni subdiagnosticarea in tuberculoza este investitia in noile tehnologii medicale.

In privinta tratamentului, se doreste o reducere pana la o treime a costurilor tratamentului in tuberculoza.

“Diagnosticarea rapida si precoce a tuturor formelor de tuberculoza este vitala. Imbunatateste sansele oamenilor de a obtine tratamentul corect si de a se vindeca”, dr. Margaret Chan, directorul general al OMS.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: