Discutii privind colaborarea dintre Romania si Republica Moldova in domeniul sanatatii

23/10/2018

Discutii privind colaborarea dintre Romania si Republica Moldova in domeniul sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/discutii-privind-colaborarea-dintre-romania-si-republica-moldova-in-domeniul-sanatatii/


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, s-a intalnit cu omologul sau din Republica Moldova, Silvia Radu, discutiile axandu-se pe planul comun in domeniul stiintelor medicale si tehnologiei, pe colaborarea in domeniul transplantului si al medicamentelor.

“Am asteptat cu foarte mult interes aceasta intalnire avand in vedere faptul ca avem un plan pe care va trebui sa il dezvoltam si sa il semnam, un plan care include actiuni in domeniul stiintelor medicale si tehnologiei. Moldova este foarte apropiata noua. Am gasit foarte multe puncte comune. Am stabilit principalele coordonate dupa care vom continua colaborarea noastra, am stabilit principalele directii de actiune, inclusiv persoanele care vor fi in contact cu Ministerul Sanatatii din Republica Moldova si ne-am reiterat sprijinul pentru reformele incepute acolo si de ce nu o continuare colaborarii privind reforma si modul in care se doreste schimbarea sistemului acolo in bine. Este vorba despre colaborare in domeniul agentiei de e-health pe care noi o cream acum. Este vorba despre o colaborare in domeniul transplantului, medicamentelor. In Moldova exista o agentie de transplant care functioneaza foarte bine in acest moment si colaborarea va fi de gen Eurotransplant, adica sa incercam si noi sa armonizam legislatia in domeniu si sa colaboram pe toate palierele ce tin de transplant”, a declarat Pintea conform Agerpres.

Silvia Radu a multumit pentru sprijinul oferit de partea romana in implementarea reformelor din domeniul Sanatatii.

“Am inceput implementarea reformelor in sistemul de medicina si sanatate publica, care, sper eu, va duce la atingerea acelor standarde europene pe care ni le dorim cu totii in Republica Moldova si in acest sens as vrea sa multumesc doamnei ministru pentru sprijinul pe care ni-l ofera in implementarea acestor reforme, astfel incat sa obtinem ca medicii din Republica Moldova sa nu isi doreasca sa plece din tara si sa aiba posibilitatea sa exerseze profesia in republica noastra. In acest sens, am discutat si acel acord si plan de actiuni pe care ni-l propunem pentru 2018 – 2020 prin care vom face si schimb de experienta si schimb de medici, colaborari in domeniul implementarii sistemelor de gestiune in Sanatate si multe alte proiecte pe care am auzit ca Guvernul din Romania este gata sa le sprijine si vom prelua si experienta de reforma a sistemului de urgenta pe care il avem si ni-l dorim sa fie la fel de eficient ca si in Romania”, a spus ministrul Sanatatii de la Chisinau conform sursei mentionate.

Continut educational:

De asemenea, Radu a mai precizat ca in Republica Moldova in prezent se desfasoara reforma medicinei primare, urmand sa se treaca la cea a spitalelor.

“Acum suntem in reforma medicinei primare. Cred ca este un lucru pozitiv ca medicii din Republica Moldova vor avea prin implementarea acestei reforme salarii comparabile cu cele din Romania si Europa. Avem de facut reforma spitaliceasca. Vom prelua si experienta Romaniei in acest sens”, a mai declarat  ministrul Sanatatii din Republica Moldova.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza