Discutii despre un fond special la dispozitia medicului de familie pentru teste HBS, HCV si HIV

05/12/2023
Discutii despre un fond special la dispozitia medicului de familie pentru teste HBS, HCV si HIV

Discutii despre un fond special la dispozitia medicului de familie pentru teste HBS, HCV si HIV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/discutii-despre-un-fond-special-la-dispozitia-medicului-de-familie-pentru-teste-hbs-hcv-si-hiv/

Pandemia HIV nu s-a stins, ea este uitata, insa exista, a declarat marti presedintele Comisiei de Sanatate a Senatului, Adrian Streinu Cercel, la dezbaterea ‘Calitatea vietii PLHIV in Romania’, organizata de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Trebuie sa ne indreptam foarte mult spre preventia HIV/SIDA, pentru ca au aparut o serie de grupuri vulnerabile de care multa vreme am uitat pentru ca era o perioada de acalmie, spune presedintele Comisiei de Sanatate a Senatului, Adrian Streinu Cercel.

“Acum este o perioada de relansare a activitatii in ceea ce priveste aceste grupuri vulnerabile si ma refer aici la utilizatorii de droguri de administrare intravenoasa care folosesc tot felul de chimicale care mai de care la care nu le mai stii numele in momentul de fata dar calea de administrare intravenoasa a ramas si odata cu folosirea acestei cai HIV-ul nu sta sa se uite. (…) La sfarsitul anului 2022 discutam de circa 18.000 pacienti in evidente si majoritatea dintre ei erau nedetectabili sau sunt nedetectabili. Din acesti 18.000, peste 5.500 sunt pacientii care fac parte din cohorta anilor sfarsitul anilor 80 inceputul anilor 90. (…) Vorbim despre o pandemie care nu s-a stins. Este uitata, dar ea exista si este printre noi si alaturi de noi”, a declarat medicul, la dezbaterea ‘Calitatea vietii PLHIV in Romania’, organizata de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca au aparut o serie de medicamente noi, respectiv combinatii de anticorpi monoclonali, si a aratat ca in prezent tratamentul HIV inseamna o pastila sau doua pe zi, fata de 18-24 cate se luau la ‘inceputul istoriei’ HIV in Romania.

Cercel a mai precizat ca a demarat discutii cu presedintele CNAS pentru crearea unui fond special care sa fie la dispozitia medicului de familie in asa fel incat sa se poata testa pentru antigenul HBS, anticorpii HCV si respectiv anticorpii pentru HIV.

“Am demarat discutii cu presedintele CNAS pentru crearea unui fond special care sa fie la dispozitia medicului de familie in asa fel incat sa poata sa testeze pentru antigenul HBS, anticorpii HCV si respectiv anticorpii pentru HIV. (…) Medicul de familie trebuie sa devina placa turnanta a acestor probleme majore de sanatate publica”, a mai precizat Dr. Streinu Cercel,potrivit sursei cittae.

Tototdata, in opinia sa, testarea femeii insarcinate trebuie sa devina o regula.

Etichete: test HBS, test HCV, test HIV, dr streinu cercel

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: