Directiva Europeana 24 ar putea crea probleme in Romania

18/03/2013

Directiva Europeana 24 ar putea crea probleme in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/directiva-europeana-24-ar-putea-crea-probleme-in-romania/

poza decizie medicalaSecretarul de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, Raed Arafat, a declarat vineri, 15 martie a.c., in timpul atelierului cu tema “Reforma sistemului de sanatate din Romania in contextul legislativ european” ca aplicarea in legislatia autohtona a Directivei Europene privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere ar putea creste numarul pacientilor straini interesati de serviciile medicale din Romania insa ar putea determina aparitia unei “competitii intre pacienti pe lista de asteptare”.

“S-ar putea pe anumite domenii sa gasim ca Romania este utilizata si pacientii straini sa vina pentru tratament. Poate ca este bine, pentru ca vor veni bani de afara, dar s-ar putea ca acest lucru sa insemne o competitie pe lista de asteptare. O parte din populatie nu va putea sa plece in strainatate pentru tratament, pentru ca nu isi permite sa achite cheltuielile de transport si cazare. Pentru ei trebuie sa facem ceva in continuare”, a mai precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai declarat ca oficialii analizeaza inca impactul pe care Directiva Europeana 24 l-ar putea avea asupra sistemului de sanatate din Romania, mentionand ca implementarea acesteia va avea loc la inceputul lunii octombrie a acestui an.

“In fata noastra este o necunoscuta si oricine ar fi rezervat fata o necunoscuta. Inca nu stim care va fi impactul acestei directive UE. Nu suntem singurul stat care are o astfel de privire cu rezerva, sa vedem ce o sa fie. Se lucreaza pe transpunerea directivei, care va intra la inceputul lunii octombrie. Noi pornim din start pe un nivel inegal. Sunt tari extrem de evoluate si tari care sunt mai putin evoluate din punct de vedere al sanatatii. Sunt tari in care costul este foarte mare, sunt tari care au capacitatea sa rezolve anumite probleme cu costuri mici”, a afirmat secretarul de stat.

Directiva Europeana 24 este obligatorie pentru Romania din toamna acestui an si va permite pacientilor romani sa se trateze in orice spital din Uniunea Europeana, privat sau de stat.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie