Dieta Dukan – o dieta frauduloasa?

20/08/2013

Dieta Dukan – o dieta frauduloasa?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dieta-dukan-o-dieta-frauduloasa/

Dieta Dukan. Lista site-uri. Isteria. ControversaDieta Dukan este una dintre cele mai cunoscute si utilizate metode de slabit la nivel global. Cu toate acestea, ea este deseori contestata de oamenii stiintifici si de nutritionisti. Pana a i se retrage dreptul de a practica in urma ultimului scandal in care a fost implicat, au existat numeroase pozitii ale organizatiilor de sanatate si de nutritie care au argumentat care sunt riscurile regimului Dukan.

Daca Ministerul de Sanatate francez si Agentia Securitatii Alimentare a Populatiei franceze au calificat dieta Dukan drept periculoasa (conform www.publico.es), o pozitie radicala in 2011 asupra regimului Dukan au avut-o reprezentantii Asociatiei Spaniole de Dieteticieni-Nutritionisti, publicata in Studiul si pozitionarea fata de metoda Dukan (Estudio y Posicionamiento sobre el metodo Dukan).

Principalele acuze aduse medodei Dukan

 • Lipsa fundamentului stiitific care sa sustina metoda Dukan este principala acuzatie adusa regimului Dukan. Reprezentantii Agentiei spaniole precizeaza ca nici o autoritate stientifica in domeniul nutritionist nu citeaza sau sustine metoda Dukan si mai ales eficacitatea si siguranta ei asupra populatiei.
 • Are toate caracteristicile unei diete sau metode frauduloase: promite rezultate rapide, magice, contine liste de alimente “bune” si “rele”, exagereaza realitatea stiintifica a unui nutrient, face apel la testimoniale, istorii pentru a beneficia de credibilitate, contine unele afirmatii care contrazic expertii in domeniu.
 • Ilegalitatea afirmatiilor sale sunt relationate cu anumite fraze publicate in una din cartile lui Dukan sau pe pagina sa web unde, conform sursei citate, acesta face referire la proprietatile curative, preventive pentru anumite produse, faptul ca utilizeaza termenul “natural” pentru anumite produse cu efect terapeutic.
 • Atribuirea eronata a efectului de slabire prin consumul de proteine de vreme ce nu exista studii stiintifice concludente care sa sustina aceasta afirmatie. Reprezentantii Asociatiei spaniole aduc in discutie un studiu stiintific in randul a 22.944 persoane adulte care au consumat alimente bogate in proteine.  Acest studiu a demonstrat cresterea mortalitatii in randul persoanelor cu o asemenea alimentatie.
 • Contradictie cu expertii in nutritie de vreme ce niciun regim de slabit nu implica un process de slabire imediat si pentru toata durata vietii in randul populatiei, fara a lua in considerare particularitatile fiecarui individ in parte.
 • Riscuri la care supune persoanele care vor urma aceasta dieta. Se citeaza si pozitia Asociatiei Britanice a Dieteticienilor care considera riscanta o asemenea dieta.

 

Sursa: http://www.naos.aesan.msc.es/csym/saber_mas/dietas/DietaDukan.html

Autor: Anamaria Blanaru

5 Comentarii

 1. angela croitoru says:

  Dieta Ducan este similara cu Atkins care a publicat o carte (tradusa si in Romania) inainte de 2000.Nu cred ca Ducan e nou pe piata ca acest principiu hipercaloric

 2. daniela camilar says:

  Sunt medic si am incercat multe diete pana acum fara un rezultat multumitor. Doar dupa ce am tinut dieta DUCAN 5 zile am reusit sa scad in greutate 4 kg.In perioada de cura am adaugat multivitamine si minerale pentru sustinerea organismului si o hidratare corespunzatoare. Dupa aceea am continuat sa evit dulciurile, grasimile si am redus painea si ma bazez in alimentatie pe salate de legume proaspete si am mai scazut inca 2 kg. Ma simt bine si arat minunat.

 3. cristache says:

  cu sau fara studii da rezultate f. bune la cei care l-au incercat. daca as suporta restrictiile l-as incerca si eu.

 4. adriana says:

  Sunt medic.Am incercat tot felul de diete, pe grupa de sange, vegetariana, etc, cu detoxicolon…fara niciun rezultat!Pliul abdominal se incapatana sa persiste, impreuna cu cele 7kg si binenteles acel colesterol…killer!Am 30 zile de Dukan,atac 7zile,hiperproteic,croaziera 3sapt,fara a respecta joia proteica! Am slabit5kg, suncile s_au dizolvat nesperat de miraculos, nu am ajuns la sala, fiindca nu am avut timp, sunt o sedentara, dar ma simt excelent! Nici macar nu ma hidratez cu cele 2kg de apa zilnic!Si fiul meu, a slabit vizibil, nu mai are abdomenul acela revarsat peste curea! Concluzionand dieta cu proteine, te ajuta sa slabesti, fara sa_ti pierzi masa musculara, si daca ajungi si la fitness, vei arata beton!referitor la dr. Dukan si la faptul ca i s_a retras dreptul de libera practica, nu am ce comenta, stiut fiind faptul ca medicii se*iubesc* mult unii cu altii!Daca functiile dvs.renale si hepatice sunt ok, nu exista impedimente in a avea o dieta proteica si vitaminica(salate crude si fructe)alaturi de 2L de apa si cafea fara zahar!

 5. Bogdan Botez says:

  “Absenta studiilor stiintifice” in ceea ce privește efectul de slabire al consumului de proteine este doar praf in ochi. Orice student la medicina invata ca in procesul de digestie a proteinelor se consuma mai multă energie decât se obtine. De asemenea dieta de definire musculara a culturistilor se bazează in special pe proteine, la care se adaugă carbohidrati cu indice glicemic scăzut pentru refacerea rezervelor de glicogen. Lipsa studiilor clinice se poate aduce in discuție pentru orice dieta in acest caz, mai ales ca nutritionistii nu au întotdeauna la baza facultatea de medicina. Se organizează cursuri de nutritie pentru oricine vrea o diploma si atunci e bine de verificat studiile medicale ale nutritionistului…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati