Diana Paun: Sistemul medical este subfinantat; putinii bani sunt cheltuiti nejudicios

18/06/2018

Diana Paun: Sistemul medical este subfinantat; putinii bani sunt cheltuiti nejudicios

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diana-paun-sistemul-medical-este-subfinantat-putinii-bani-sunt-cheltuiti-nejudicios/


Cresterea cheltuielilor publice cu sanatatea pana la 7% din PIB, o mai buna colectare si directionare catre Ministerul Sanatatii a banilor proveniti din taxa pe viciu, dar si dezvoltarea sistemului de asigurari voluntare de sanatate complementare celor din sistemul public sunt solutii accesibile Romaniei, spune consilierul de stat Diana Paun de la Departamentul de Sanatate Publica din cadrul Administratiei Prezidentiale.

“Provocarile cu care se confrunta sistemul de sanatate romanesc sunt bine cunoscute. Resursele financiare insuficiente stau de fapt la baza celorlalte probleme. Infrastructura medicala deficitara, accesul inegal la servicii, exodul personalului medical si asa mai departe. Realitatea este urmatoarea si o stim cu totii: sistemul medical este subfinantat, practic cu cel mai mic procent din PIB alocat sanatatii din randul statelor membre UE. Putinii bani sunt cheltuiti din pacate nejudicios si avem inca dificultati in atragerea fondurilor europene pe domeniul sanatatii. Solutiile raportului vizeaza o mai buna valorificare a celor patru surse de finantare pe care le stim: asigurarile sociale de sanatate, asigurarile voluntare de sanatate, finantarea guvernamentala si cheltuielile din buzunar. Spre exemplu, cresterea cheltuielilor publice cu sanatatea pana la 7% din PIB, o mai buna colectare si directionare catre Ministerul Sanatatii a banilor proveniti din taxa pe viciu, dezvoltarea sistemului de asigurari voluntare de sanatate complementare celor din sistemul public sunt solutii accesibile Romaniei”, a declarat  consilierul de stat Diana Paun, potrivit Agerpres.

Ea a mai spus ca practica arata ca niciun sistem de sanatate nu este perfect, iar provocarea de a asigura sustenabilitatea unui sistem de sanatate prin alocari eficiente ale resurselor financiare este una comuna indiferent ca este vorba despre sistemul american, sistemul Bismarck sau sistemul Beveridge.

“Nevoile de sanatate sunt practic nelimitate, presiunea fiind si mai mare in contextul imbatranirii demografice cu care se confrunta atat tara noastra cat si restul tarilor din Europa, iar resursele sunt intotdeauna limitate”, a mai precizat Diana Paun, potrivit sursei mentionate.

Autor: Anca Rusen

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: