Diabetul duce la tulburari cognitive si imbatranire cerebrala cu circa 5 ani

02/12/2014

Diabetul duce la tulburari cognitive si imbatranire cerebrala cu circa 5 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diabetul-duce-la-tulburari-cognitive-si-imbatranire-cerebrala-cu-circa-5-ani/

contractcUn studiu al oamenilor de stiinta americani si publicat luni in revista medicala americana Annals of Internal Medicine arata ca persoanele de varsta medie cu diabet risca sa sufere si de probleme cognitive in perioada urmatorilor 20 de ani de la diagnosticare.

Conform Agentiei France Presse, cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins au determinat ca diabetul aparut la varsta medie accelereaza imbatranirea cerebrala cu aproximativ cinci ani.

Studiu arata ca o persoana de circa 60 de ani, diabetica, sufera un declin cognitiv  similar cu al unei persoane fara diabet de circa 65 de ani.

In revista medicala Annals of Internal Medicine, oamenii de stiinta spun ca scaderea memoriei si a altor functii cognitive este puternic legata de progresia dementei. Acestia precizeaza ca este vorba de o pierdere a capacitatilor mentale suficient de importanta pentru a interfera cu functionarea cotidiana a persoanelor.

“Concluziile pe care le putem trage sunt ca, pentru a avea o sanatate buna la 70 de ani, este necesara o alimentatie sanatoasa si realizarea exercitiilor fizice la 50 de ani”, afirma prof. Elizabeth Selvin de Universitatea Johns Hopkins, citata de Agentia France Presse.

De seamenea, pierderea in greutate cu circa 5 — 10% poate impiedica aparitia diabetului, mai crede prof. Selvin.

 Un nivel prea ridicat al zaharului in sange poate afecta tesuturile si sistemul vascular al organismului. Diabetul poate duce la orbire, poate afecta rinichii si extremitatile nervoase.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Autoritatile demonteaza informatiile inselatoare privind statisticile deceselor cauzate de virusul gripal si SARS-CoV-2

Citu: Decizia privind redeschiderea scolilor – pe 2 februarie | Campania de vaccinare ar putea permite relaxarea

Peste 857.000 de persoane programate pentru vaccinarea anti-Covid in etapa a II-a

Expert francez: Aparitia noilor mutatii ale coronavirusului SARS-CoV-2 echivaleaza cu inceperea unei noi epidemii

Ministerul Sanatatii recomanda purtarea mastii de protectie si dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin