Dezbatere privind demnitatatea umana si dreptul la sanatate, la Conferinta Nationala de Bioetica

09/11/2018

Dezbatere privind demnitatatea umana si dreptul la sanatate, la Conferinta Nationala de Bioetica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-privind-demnitatatea-umana-si-dreptul-la-sanatate-la-conferinta-nationala-de-bioetica/


Demnitatea umana si dreptul la sanatate reprezinta principala tema de dezbatere ale editiei a XIII-a a Conferintei Nationale de Bioetica, desfasurata in perioada 8-10 noiembrie la Iasi.

“In epoca contemporana, in care pragmatismul este deasupra oricaror altor sentimente, iar interactiunea umana este evaluata numai prin pragmatism, bioetica vine sa aduca o speranta ca in lumea stiintifica, mai ales in lumea medicala, si relatiile se vor intoarce la umanismul adevarat care sa aiba sentimente de compasiune in care omul niciodata sa nu fie un mijloc, ci intotdeauna sa fie un scop”, a declarat pentru Agerpres prof. dr Vasile Astarastoae presedintele de onoare al Conferintei Nationale de Bioetica si fost presedinte al CMR.

Conform acestuia, exista mari dileme in epoca contemporana dificil de rezolvat, cum ar fi, de exemplu, conflictul dintre hipertehnologizarea si inteligenta artificiala care ar trebui sa inlocuiasca omul si valorile la care se raporteaza omul.

“De aceea tema de anul acesta este veche la fel ca si dreptul la sanatate, dar dreptul la sanatate prin prisma demnitatii umane. Demnitate umana pe care este foarte greu sa o definim. Filosofii o denumesc intr-un fel, teologii o definesc ca respect fata de Creatie, juristii nu o definesc deloc, ci doar o pomenesc. In toate documentele internationale avem trecuta demnitatea. In Declaratia Universala privind Drepturile Omului se spune ca omul trebuie sa traiasca in demnitate, in Conventia Europeana privind Drepturile Omului in articolul 1 se spune ca omului trebuie sa i se protejeze demnitatea, dar nimeni nu o defineste”, a mai spus Vasile Astarastoae conform sursei mentionate.

Demnitatea umana si dreptul la ingrijiri de sanatate, Asistenta spirituala si psihologica in demnitatea umana, Etica aplicata sunt doar cateva dintre temele care se vor dezbate in aceste zile la Iasi in cadrul celei de-a XIII-a Conferinte Nationale de Bioetica.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: