Frica, argument in practica medicala?

30/03/2015

Frica, argument in practica medicala?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-frica-argument-practica-medicala/

dezbatere-frica-argument-vaccinPoate frica determina un pacient sa faca ceea ca este mai bine pentru el? Dar medicul, poate folosi frica atunci cand vine vorba de a convinge pacientul sa faca ceva care poate i-ar salva chiar viata?

Unul din cele mai interesante momente din cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei de anul acesta a fost fara doar si poate dezbaterea organizata de membrii grupului de vaccinologie din cadrul SNMF despre frica, un element care poate sau nu fi folosit in cabinetul medicului de familie atunci cand vine vorba de vaccinare.  

Pentru a analiza si factorul psihic pe care l-ar putea avea frica pe termen mediu si lung asupra unui pacient, a fost ceruta si parerea unui specialist.  

Dezbaterea a fost moderata de medicii de familie, Gindrovel Dumitra si Cristian Sever Oana, iar invitat special a fost dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru .

“Eu nu sunt un adept al folosirii fricii cu orice masura. Eu sunt adeptul consilierii parintelui, in cazul vaccinarii, dar nu numai a vaccinarii, ci a informarii oricarei persoane care beneficiaza de interventie preventiva si curativa. Atunci cand il consiliezi, ii expui motivele, incluziv cele care induc frica”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie si membru al Grupului de Vaccinologie- SNMF.

Dar, ce spun psihiatrii? Ce repercursiuni poate avea frica asupra pacientului si cum este vazut acest instrument de convingere de catre specialistii in psihicul uman?

“Cred ca frica este mult prea des un argument folosit atunci cand oamenii nu mai au timpul necesar sau rabdarea necesara sau pur si simplu disponibilitatea de a vorbi despre sanatatea lor “, a declarat printre altele, medicul psihiatru Gabriel Diaconu, pentru Formare Medicala.

 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. dorina says:

    ….d-le dr. Diaconu , ce poate face un pacient paraplegic atunci cand sistemul de sanatate te lasa de izbeliste …dupa ce tot el te-a distrus …medical ? sufar deo boala rara .

    imi cer acuze dar aici nu pot sa va spun multe .

    cu stima , Dorina

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: