“De circa 2 luni, medicii de familie lucreaza cu cardurile, dar pe masura ce tot mai multi folosesc sistemul, acesta se blocheaza”

30/04/2015

“De circa 2 luni, medicii de familie lucreaza cu cardurile, dar pe masura ce tot mai multi folosesc sistemul, acesta se blocheaza”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-circa-2-luni-medicii-de-familie-lucreaza-cu-cardurile-dar-pe-masura-ce-tot-mai-multi-folosesc-sistemul-acesta-se-blocheaza/

ordinanta-guvern-carduriMesaj catre pacienti ! Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, organizatie afiliata la UGIR, reprezentant legal al medicilor de familie din Romania, transmite urmatorul mesaj catre pacienti:

 Stimati pacienti,

Medicii de familie din toata tara, sunt ingrijorati de actualul sistem de sanatate, care pe zi ce trece devine din ce in ce mai inaccesibil populatiei, datorita informatizarii agresive impusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Periodic medicii si pacientii sunt bulversati de schimbarile aduse, care nu intotdeuna sunt in folosul si sprijinul pacientilor.

Incepand de pe data de lmai 2015, se introduce in sistemul sanitar, Cardul de sanatate, un proiect informatic nou al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De la aceasta data, niciun pacient daca nu are un card activ, sau o adeverinta emisa de CNAS, nu mai poate primi un serviciu medical — de orice fel (consultatie, reteta, bilet de trimitere).

Medicii de familie, si-au asumat partea lor contractuala si si-au achizitionat din fonduri proprii cititoare de card, abonamente internet, softuri pentru cabinete, semnatura electronica. Medicii nu-si pot asuma insa si modul de functionare a sistemului.

Modul defectuos si greoi de functionare a sistemului este in totalitate responsabilitatea CNAS, in ce priveste: emiterea cardului sau adeverintei, blocarea si deblocarea cardului, functionarea softului la nivel national, capacitatea de lucru a serverelor CEAS (cardul electronic asigurari sanatate), functionarea retelelor de internet sau a retelelor electrice.

De circa 2 luni, medicii de familie lucreaza cu cardurile, dar pe masura ce tot mai multi folosesc sistemul, acesta se blocheaza, ajungand sa stam cu un pacient, zeci de minute fara sa putem sa-i oferim serviciile medicale reale de care are nevoie.

Stimati pacienti, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici postas, nici dispecer, medicul vostru de familie, este langa voi, pentru servicii medicale, pentru consultatii medicale, pentru acte medicale.

Nu lasati decidentii, sa va transforme medicul in altceva.

Medicul, trebuie sa faca doar medicina, pentru care s-a pregatit ani de zile si continua sa se pregateasca.

Medicii de familie vor face toate diligentele posibile, pentru a va ajuta in pastrarea starii de sanatate, dar functionarea corecta a sistemului sanitar, este responsabilitatea CNAS-ului, Ministerului Sanatatii si a Guvernului Romaniei.

Va rugam, nu va suparati si nu va acuzati medicii de familie, daca din cauza diverselor disflinctionalitati ale sistemului electronic impus, medicul dumneavostra, nu va putea, sa va ofere servicii in sistemul de asigurari de sanatate.

Noi, medicii de familie, vom continua sa ne facem cu seriozitate profesia de medici..

 Presedinte FNPMF

Dr. Elena Angela MAZDRAG

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

INSP: Actualizarea definitiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19)

Cate paturi ATI pentru copiii cu Covid-19 sunt disponibile in Romania

Raport: Tarile bogate ale lumii au pre-achizitionat jumatate din totalul vaccinurilor anti-Covid

COPAC: Pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci sistemul de sanatate i-a vulnerabilizat

O companie din Coreea de Sud vrea sa testeze in Romania un tratament impotriva Covid-19