Cunoaste-ti valorile tensionale! Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale 2015

13/05/2015

Cunoaste-ti valorile tensionale! Ziua Mondiala de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale 2015

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cunoaste-ti-valorile-tensionale-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-hipertensiunii-arteriale-2015/

pacient hipertensiv si diabeticPotrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arteriala se numara printre principalele cauze de mortalitate, avand o incidenta mai mare in tarile cu o dezvoltare economico-sociala slaba sau medie. Aceeasi sursa precizeaza ca aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, in 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.

Dieta nesanatoasa este o cauza frecventa a hipertensiunii arteriale, atribuita consumului ridicat de sare, in 30% dintre cazuri, si a consumului scazut de fructe si legume, in 20% dintre cazuri, conform informatiilor publicate de Liga Mondiala a Hipertensiunii. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool si grasimi sunt alti factori care determina aparitia hipertensiunii.

Si in Romania, hipertensiunea arteriala reprezinta o problema de sanatate publica importanta, 4 din 10 romani au hipertensiune arteriala, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania), realizat sub coordonarea Societatii Romane de Hipertensiune.

Pe langa adoptarea unei alimentatii echilibrate si mentinerea sub control a greutatii, romanii trebuie sa inteleaga si necesitatea verificarii constante a valorilor tensiunii arteriale.

„Fiecare editie a campaniei, incepand cu cea din 2012, ne-a aratat ca actiunile noastre sunt extrem de importante pentru publicul larg. Multi romani nu constientizeaza inca gradul sporit de risc pe care valorile ridicate ale tensiunii arteriale le implica si complicatiile ce pot aparea, cu precadere in jurul varstei de 50 de ani: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca sau renala. Contributia mass-mediei in procesul de diseminare a mesajelor legate de importanta preventiei, a diagnosticarii precoce si a controlului in hipertensiunea arteriala este esentiala si ajuta la reducerea mortalitatii cardiovasculare in Romania”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, Presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune.

Avand in vedere ca hipertensiunea arteriala afecteaza milioane de romani, Campania Nationala „Viteza ucide… nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!” atrage atentia asupra unei probleme grave de sanatate, dar care, daca este depistata la timp, poate fi tinuta sub control cu monitorizare din partea medicilor si tratament adecvat.

Campania Nationala „Viteza ucide… nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!”, editia 2015 este o initiativa a Societatii Romane de Hipertensiune in parteneriat cu Comisia de Sanatate Publica din Senatul Romaniei.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara