Cum traiesc pensionarii europeni pe timp de criza?

21/06/2013

Cum traiesc pensionarii europeni pe timp de criza?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-traiesc-pensionarii-europeni-pe-timp-de-criza/

pensionariIn perspectiva reformarii sistemului francez de pensii, anuntata de presedintele Francois Hollande pentru acest an, agentia France Presse a publicat joi marturiile pensionarilor din trei tari europene, care descriu cum se descurca pe timp de criza.

Cazul pensionarei din Suedia – pensia medie este de 1800 de euro

In Suedia, pensionara luata drept exemplu primeste o pensie lunara de 1400 de euro (statul ii da 1200 de euro si 200 de euro primeste dintr-o pensie aditionala). Desi par multi bani, jumatate da pe chirie, asa ca isi mai completeaza veniturile prin predarea unor cursuri pe sume modice. Pensionara suedeza considera ca viata in Suedia este scumpa dar afirma ca nu este nevoie sa renunte la nimic si chiar isi permite vacanta in strainatate in fiecare an.

Primul caz prezentat este cel al unei pensionare suedeze în vârstă de 67 de ani cu o pensie lunară de 1.400 de euro, din care jumătate dă pe chirie. Statul îi plăteşte 1.200 de euro, ceilalţi 200 de euro venind dintr-o pensie adiţională. Îşi mai completează aceste venituri prin predarea unor cursuri pentru sume ‘modice’. Ea consideră că viaţa în Suedia este scumpă, dar asigură că nu este nevoită să se priveze de la nimic şi chiar îşi permite în fiecare an o vacanţă de o săptămână în străinătate. În Suedia pensia medie ajunge la peste 1.800 de euro.

Cazul pensionarului francez

In Franta, este dat un exemplu al unui pensionar care primeste mai multi bani decat sotia care este inca angajata in sistemul medical. Pensionarul a lucrat in conditii periculoase pe un santier naval si primeste de la stat o pensie de 1060 de euro si o pensie complementara de 600 de euro. Sotia care lucreaza in domeniul medical are un salariu lunar de doar 1500 de euro. Pensionarul francez mai afirma ca isi ajuta putin si cei doi copii in varsta de 26 si 29 de ani, ce sufera de pe urma crizei.

Pensionarii din Portugalia – pensionarii platesc pretul crizei

Exemplul cel mai negativ este dat de pensionarii din Portugalia. Guvernul a decis ca pensionarii trebuie sa platească pretul crizei, considera un fost angajat al postei, acum pensionar. Pensionarul afirma ca intainte de criza pensia sa era de 1.100 de euro, dar acum a scazut la 800 de euro. Sotia sa primeste in fiecare luna o pensie de 400 de euro. ‘Am ajuns săraci’, se plange el, sustinand că acesti bani nu ii ajung pentru a-si acoperi cheltuielile curente.

 

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati