In ce conditii putem acorda servicii medicale asiguratilor fara card ?

28/08/2015

In ce conditii putem acorda servicii medicale asiguratilor fara card ?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-ce-conditii-putem-acorda-servicii-medicale-asiguratilor-fara-card/

cardulAvand in vedere ca circula multe pareri in legatura cu obligativitatea sau neobligativitatea folosirii cardului de sanatate in sistemul de asigurari de sanatate, este bine sa ne concentram asupra prevederilor legale in vigoare.

Trebuie sa ne ghidam dupa acestea si nu dupa ce au declarat unii sau altii de pe la CNAS si CJAS-uri.

 A intrat in vigoare HG care impuna ca, de la 1 mai 2015 folosirea cardului de sanatate este obligatoriu in cadrul sistemului de asigurari de sanatate.

 Astfel, conform Contractului-Cadru, a Normelor de aplicare a Co-Ca si a legii 95/2006 , furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa solicite cardul, iar CJAS va deconta doar serviciile prestate pe baza cardului , cu exceptia situatiei cand asiguratul are, in loc de card, doar adeverinta eliberata de Casa, ori daca in sistemul de asigurari de sanatate este trecut ca neavand cardul emis.

In conditiile in care un asigurat figureaza cu cardul emis, avem dreptul sa-l deservim in cadrul sistemului de asigurari de sanatate doar daca prezinta cardul, sau in lipsa acestuia, adeverinta care inlocuieste cardul emis de catre CJAS.

Putem deservi asiguratul fara card sau fara adeverinta doar cand in sistem apare ca nu are cardul emis.

In acest caz este bine sa salvam sau sa tiparim interogarea, pentru ca ulterior, la un eventual control sau un refuz din partea CJAS de a deconta un astfel de serviciu, sa avem dovada ca persoana in cauza, la momentul respectiv figura in sistem cu card neemis.

 Mai jos redau baza legala argumentatiei de mai sus.

 Contractual-Cadru 2014-2015 (HG) specifica drept obligatie a MF: 

 “-sa solicite incepand cu data implementarii cardului national de asigurari sociale de sanatate acest document titularilor acestuia in vederea acordarii serviciilor medicale;

 “-serviciile medicale acordate in alte conditii decat cele mentionate anterior nu se deconteaza furnizorilor de catre casele de asigurari de sanatate;”.

 Normele de aplicare a Co-Ca (Ordin comun MS-CNAS) in anexa 3 – formatul tip de contract – la capitolul “Obligatii

 “-sa solicite incepand cu data implementarii cardului national de asigurari sociale de sanatate acest document/ adeverinta de asigurat cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii pentru cei care refuza cardul national din motive religioase sau de constiinta/adeverinta inlocuitoare pentru cei carora li se va emite card national duplicat sau, dupa caz, documentele prevazute la art 212 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 pentru persoanele carora nu le-a fost emis cardul si sa le utilizeze in vederea acordarii serviciilor medicale;”

 “-serviciile medicale din pachetul de baza, acordate in alte conditii decat cele mentionate anterior nu se deconteaza furnizorilor de catre casele de asigurari de sanatate;”

Citeste si 1 septembrie 2015: acces la servicii medicale in sistemul public doar cu cardul de sanatate

Citeste si Medicii de familie au dreptul sa solicite contravaloarea unor servicii medicale?

 

Autor: Soós Szabó Klára

3 Comentarii

  1. nebunuvladimir says:

    Cum se va face validarea consultaţiei (profilactice ori acute) efectuate la domiciliu? E normal că nu-mi iau laptopul acolo.

  2. minamadalinaelena says:

    si ramane intrebarea la care eu nu am gasit raspuns: pacientilor carora li s-a emis, dar care n-au primit fizic cardul, cum le furnizam servicii?

    • iordanalinamadalina says:

      nu le acordati servicii medicale,trebuie sa mearga sa si ridice cardul de la casele de sanatate

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: