Coruptia si salariile mici determina medicii sa plece

23/01/2014

Coruptia si salariile mici determina medicii sa plece

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coruptia-si-salariile-mici-determina-medicii-sa-plece/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UECoruptia din sistemul de sanatate, spaga si salariile mici sunt principalele motive care ii determina pe medicii romani sa plece in alta tara, conform publicatiei The Independent. “To bribe or not to bribe” (Sa mituiesti sau nu) este intrebarea cu care se confrunta medicii romani, conform aceleiasi publicatii.

“Simt ca sunt respectat de pacienti si de societate”

Ca tipar al medicului roman care alege sa paraseasca sistemul de sanatate, The Independent povesteste cazul unui medic din Romania plecat in Germania.

Alegand sa profeseze intr-o localitate mai mica din Romania, pentru a evita coruptia din marile orase, medicul roman se confrunta cu intrebarea mentionata mai sus: “Sa mituiesti sau nu” atunci cand un manager de spital din Romania ii cere 5000 de euro pentru un post.

Cu aceeasi suma se intalneste medicul roman putin mai tarziu, de data aceasta ca salariu oferit de un spital din Germania pentru a profesa acolo.
Fara sa se gandeasca initial ca va face si el parte din medicii care parasesc Romania, acesta se arata multumit de noul sau statut si de respectul pe care il simte, in alta tara fiind, de la pacientii pe care ii trateaza.

“Refuz sa lucrez intr-un spital public pentru ca e un sistem bolnav”

Un alt medic roman plecat in Germania imediat dupa finalizarea studiilor declara: “Este imposibil sa fii doctor in Romania fara sa iei spaga. Insa mi se pare imoral. Refuz sa lucrez intr-un spital public pentru ca e un sistem bolnav”, citeaza The Independent.

Absolventii de medicina – primii care se confrunta cu sistemul

Aceeasi publicatie citeaza cazul absolventilor de medicina in cautarea unui post in spitalele mari din Romania. Sumele vehiculate in sistemul de sanatate romanesc, precizate sub anonimat de acestia, variaza in functie de marimea orasului in care se afla spitalul: intre 15.000 de euro si 30.000 de euro.

Medicii sunt atrasi de orasele mari datorita echipamentelor mai performante cu care pot profesa si a posibilitatilor de specializare fata de localitatile mici din tara.

Exodul medicilor romani, tot mai accentuat in ultima perioada, lasa in urma spitale cu personal insuficient si specialisti prea putini pentru nevoile pacientilor.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: