Corpul de control al MS a gasit mai multe deficiente la Spitalul Pantelimon

30/06/2016

Corpul de control al MS a gasit mai multe deficiente la Spitalul Pantelimon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/corpul-de-control-al-ms-a-gasit-mai-multe-deficiente-la-spitalul-pantelimon/

medicamente-NOUCorpul de Control al Ministerului Sanatatii a finalizat raportul privind situatia de la spitalul Sf. Pantelimon.

In urma informatiilor vehiculate in spatiul public privind multiple probleme sesizate la Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a verificat unitatea sanitara si a constatat mai multe deficiente, respectiv a dispus mai multe masuri de indeplinit de catre managementul spitalului.

Potrivit unui comunical al Ministerului Sanatatii, Corpul de Control a constatat in raport ca nu au fost inventariate niciodata stocurile de medicamente si materiale sanitare din cadrul programului AP-ATI.

Drept urmare, echipa ministerului a inventariat medicamentele si le-a comparat cu soldurile din documente.

Astfel, au fost consemnate plusuri in gestiune in 18 cazuri cu valoare de aproape 22.000 lei si minusuri in 2 cazuri cu valoare de peste 400 de lei.

Cateva exemple de surplus:
•       Colistina: 1019 flacoane,
•       Fluimucil 10 fiole,
•       Paracetamol 42 flacoane,
•       Dexametazona 8 fiole.

Deficitul din gestiune:
•       Tachiyben – 40 de fiole,
•       Albunorm – 1 flacon.

De asemenea, Corpul de Control a dispus inventarierea imediata a intregului patrimoniu si infiintarea unei comisii de analiza a cauzelor.

O posibila cauza identificata de Corpul de Control este modalitatea de retur a medicamentelor in farmacie in cazul in care pacientii fie decedeaza, fie nu mai au medicamentul in schema de tratament aceste medicamente nefiind trecute si in gestiunea electronica.

O alta constatare  vorbeste despre controlul intern managerial al spitalului Sf. Pantelimon care nu este conform cu standardele mentionate in Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 400 din 2015.

Despre dulapul de medicamente

Raportul consemneaza ca exista un regulament care precizeaza modul de utlizare a medicamentelor si materialelor sanitare din sectia de Terapie Intensiva, dar nu este elaborata o procedura adusa la cunostinta personalului din ATI si semnata de acesta.

Dulapul mic de medicamente a fost desfiintat de echipa de control, toate medicamentele din ATI fiind acum intr-un singur dulap, cel mare, a carui fotografie este deja binecunoscuta.

Avand in vedere neconcordantele dintre informatiile vehiculate in spatiul public si declaratiile scrise furnizate Corpului de Control, atat  medicul Laura Constantinescu, cat si doctorita Elena Voicu vor fi audiate in Comisia de disciplina si in Consiliul Etic.

Despre posibila discriminare a pacientilor pe criterii de varsta

Raportul Corpului de Control mai arata ca, in anul 2015,  2400 de pacienti au fost la Terapie Intensiva. Dintre acestia, 850 au varsta de peste 60 de ani.

Includerea in programul AP-ATI se face in baza unui asa numit scor Apache, mai precis de la scorul de 15 in sus. Un singur pacient cu scorul Apache mai mare de pragul respectiv nu a fost inclus in AP-ATI pentru ca acesta a decedat la 30 de minute dupa intrarea in sectie, conform documentelor prezentate echipei de control.

Comitetul Director al Spitalului trebuie sa analizeze de ce in anii 2015 si 2016 au fost invalidate de la decontare servicii medicale in valoare de peste 1.600.000 de lei, respectiv aproape 140.000 de lei.

Toate masurile dispuse de Corpul de Control sunt obligatorii pentru managementul spitalului. Neindeplinirea lor duce la sanctiunile prevazute de lege, mai scrie transmite Ministerul Sanatatii.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: