Coplata intra in vigoare de la 1 aprilie

22/03/2013

Coplata intra in vigoare de la 1 aprilie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/coplata-intra-in-vigoare-de-la-1-aprilie/

poza ministerul sanatatiiMinistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi ca incepand cu data de 1 aprilie intra in vigoare coplata pentru serviciile medicale. Aceasta va avea o valoare minima de 5 lei si o valoare maxima de 10 lei si va fi platita o singura data de catre pacient, in momentul externarii. Tot de la aceasta data va incepe si aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Cu aceasta ocazie Eugen Nicolaescu a precizat ca pentru stabilirea unei valori cat mai mici a taxei pentru coplata au fost facute eforturi “imense” in discutiile cu Fondul Monetar International. De asemenea, ministrul a tinut sa mentioneze ca spera ca odata cu introducerea coplatii sa scada numarul persoanelor care se interneaza nejustificat. “Coplata se va percepe de fiecare spital pe baza aprobarii Consiliului de Administratie al unitatii, intre aceste limite”, a explicat ministrul Sanatatii.

De la plata acestei taxe sunt scutite mai multe categorii de bolnavi:

  • gravidele,
  • lehuzele,
  • pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei,
  • persoanele cu handicap,
  • copiii cu varsta sub 18 ani
  • bolnavii cronici inclusi in programele nationale si care au nevoie de mai multe internari pe an.

Nici cazurile considerate urgente nu vor achita coplata, deoarece in aceasta situatie sunt facute protocoale special, pentru “internarea de urgenta”.

Miercuri a fost aprobat si contractul-cadru privind conditiile in care se acorda ingrijirea medicala in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014: “Astazi (n.r. miercuri) am aprobat, in sedinta de Guvern, noul contract-cadru. Si, practic, incep casele de sanatate sa negocieze cu toti beneficiarii in perioada imediat urmatoare”.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: