COPAC: Pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci sistemul de sanatate i-a vulnerabilizat

18/09/2020
COPAC: Pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci sistemul de sanatate i-a vulnerabilizat

COPAC: Pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci sistemul de sanatate i-a vulnerabilizat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copac-pacientii-cronici-nu-au-devenit-singuri-mai-vulnerabili-ci-sistemul-de-sanatate-i-a-vulnerabilizat/

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania transmite ca a urmarit cu “uimire” declaratiile ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, potrivit carora, pacientii cu boli cronice nu si-au consultat medicii de familie in perioada de pandemie si astfel au permis sa avanseze o boala preexistenta, devenind mai vulnerabili in fata infectiei cu coronavirus.

In acest context, ne intrebam daca dl. Ministru a mutat Programele de sanatate in responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacientii cronici au nevoie de ingrijire in cadrul unei echipe de ingrijire, se trateaza in spitale si ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema in toata perioada din martie si pana acum. Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacientii daca ulterior acestia nu au acces in caz de nevoie in spitale, nu beneficiaza de evaluarile necesare, nu sunt operati si pusi sa astepte pe o perioada nedefinita?

Ce se intampla cu pacientii cu HIV, tuberculoza si alte boli infectioase avand in vedere ca spitalele de boli infectioase sunt transformate in spitale COVID pe termen nelimitat?

Credem ca pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sanatate care trebuia sa isi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienti.

Consideram ca daca pacientii evita sa mai mearga la medic sau in spital se datoreaza in buna masura si panicii create prin modul in care s-a comunicat pe durata pandemiei.”, scrie COPAC intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, ca reprezentanti ai pacientilor, reprezentantii Coalitiei considera ca toata aceasta perioada a pandemiei a aratat limitarea concentrarii tratarii pacientilor cronici aproape exclusiv in spital.

Ne-am dori ca in loc de critici dl. Ministru sa vina cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel incat pacientii cronici chiar sa aiba acces echitabil la servicii medicale, tratament si sa nu mai faca cozi interminabile in curtile spitalelor. Ne dorim ca pacientii cronici sa aiba acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni si mai vulnerabili.”, mai spun reprezentantii COPAC.

Totodata, acestia i-au transmis ministrului Nelu Tataru propunerea si provocarea de a veni alaturi de ei, reprezentanti ai pacientilor si de specialisti pentru a gasi solutii pentru toti pacientii din Romania prin reformarea sistemului de sanatate, “care si-a dovedit inca odata limitele.”

Etichete: pacienti cronici, sistem de sanatate, programe nationale de sanatate, copac

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: