COPAC: Colapsul sistemului de sanatate se vede de la Bruxelles. Solicitam masuri urgente!

28/01/2015

COPAC: Colapsul sistemului de sanatate se vede de la Bruxelles. Solicitam masuri urgente!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copac-colapsul-sistemului-de-sanatate-se-vede-de-la-bruxelles-solicitam-masuri-urgente/

copacCoalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania atrage atentia asupra situatiei extrem de grave din Sanatate, constatata si de Indexul european al sistemelor de sanatate – sistem de masurare anuala a situatiei a 36 de sisteme medicale nationale din Europa, realizat anual la Bruxelles.

Romania se afla la coada clasamentului, pe locul 35, avand in spate doar Bosnia Hertegovina. Romania a obtinut doar 453 de puncte din 1000 posibile, spre deosebire de Bulgaria care are 547 puncte.

“Raportul european vorbeste despre colapsul sistemului de sanatate romanesc, care constituie deja o provocare pentru solidaritatea Uniunii Europene. Raportul vorbeste despre reducerea serviciilor si asa insuficiente la care au acces pacientii, dar si despre exodul cadrelor medicale. Aceste probleme majore ale sistemului se vad de la Bruxelles, insa noi continuam sa le ignoram.
Solicitam autoritatilor sa citeasca cu atentie acest raport si sa ia, macar in ceasul al 12-lea masuri. Sistemul de sanatate nu mai poate functiona fara o reforma reala si fara acordarea unei finantari decente. Din punctul nostru de vedere un procent de 4% din PIB, cat avem in acest moment nu este si nu poate fi o finantare decenta. Este nevoie de 6% din PIB”, a declarat Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

COPAC este singura organizatie din Romania membra a European Patient Forum.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: