Controale extinse la centrele de permanenta din judetul Timis

13/04/2022
Controale extinse la centrele de permanenta din judetul Timis

Controale extinse la centrele de permanenta din judetul Timis

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/controale-extinse-la-centrele-de-permanenta-din-judetul-timis/

Institutia Prefectului Timis a cerut extinderea controalelor in centrele de permanenta din judet, dupa ce un recent control a aratat ca numarul pacientilor care trec pragul acestor institutii de sanatate este extrem de mic, iar sumele pe care le primesc din bani publici sunt foarte mari.

Potrivit prefectului Mihai Ritivoi, in judet sunt 47 de centre de permanenta in care ar trebui sa se asigure servicii medicale zilnic in intervalul orar 15,00 – 8,00, iar in weekend si in sarbatorile legale in regim de 24 de ore, aproape jumatate fiind in municipiul Timisoara. Aceste centre de permanenta au fost infiintate in ultimii ani din dispozitia Directiei de Sanatate Publica (DSP), cu acceptul Casei de Asigurari de Sanatate, relateaza Agerpres.

“Ratiunea organizarii acestor centre de permanenta ar trebui sa fie oferirea de servicii medicale de prima urgenta pentru cetatenii din zone izolate (…). Pe o lege care s-a gandit la cetatean (…), noi avem 47 de centre de permanenta in judet, adica 13% din totalul centrelor de permanenta din tara, dintre care 26 de centre sunt in urban, unde sunt spitale si sectii de urgenta; 17 centre sunt in Timisoara, cinci in periurbanul Timisoarei si patru centre in Lugoj”, a afirmat prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoi, potrivit sursei citate.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a detaliat ca indiferent ca au sau nu au pacienti, aceste centre sunt deschise 17 ore pe zi in timpul saptamanii si 24 de ore in weekend si in zilele de sarbatori legale, iar costurile sunt foarte mari, intrucat plata se face la ora, nu in functie de numarul de pacienti tratati.

“Cat ne costa aceste centre? 80 lei/ora la fiecare centru (40 de lei la medic, 20 de lei la asistent si 20 de lei alte cheltuieli). Asadar, platim 1.360 de lei zilnic in zilele lucratoare plus 3.840 de lei din doua zile de weekend. Pe saptamana ajungem la 15.360 de lei. Pentru toate cele 47 de centre platim 2.887.000 lei pe luna, adica 570.000 de euro, respectiv 6.930.000 de euro pe an. Daca sunt mai multe zile libere, sumele sunt si mai mari”, a mai arata prefectul Ritivoiu.

Potrivit acestuia, indicatorii arata ca in Timisoara numarul mediu de pacienti consultati zilnic la aceste centre de permanenta este de patru, in Lugoj este de trei, iar in periurban este de sase. Numarul de pacienti pentru care s-a solicitat ambulanta este de 110.

El a mai precizat ca ca dispus un control extins la aceste centre de permanenta, desfasurat de o echipa mixta DSP – Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate – Prefectura, care va verifica in perioada urmatoare exact raportarile, activitatea, calitatea serviciilor, realizarea actului medical in timpul acelor ore si prezenta fizica a pacientului in acele centre.

Etichete: centre de permanenta, centre de permanenta timis, prefectura timis

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Daniel says:

    Ok, le închideți. Dar dl prefect a fost la UPU (fara delegație) sa vadă că se sta cu orele ? Triplați capacitatea UPU peste tot măcar.

  2. lucian says:

    Buna ziua, are dreptate domnul Prefect si trebuie felicitat pentru modul in care actioneaza in gestionarea banilor publici din sanatate- drept garantat prin Constitutie. Insa ar fi necesara in opinia mea si extinderea acestui control si in unitatile spitalicesti si farmacii – acolo unde se aloca un buget de 98 la suta din banii alocati in anul 2022 catre sanatate.
    Simplu de efectuat un asemenea control, are parghii legale sa verifice daca indicatoriii inregistrati in platforma SIUI -a CAS coincid cu serviciile medicale prestate de furnizorii din spitale si cu ce randament – cost beneficiu au fost ele raportate si mai ales efectuate in unitatile sus mentionate, surprize .. surprize..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: