Contractul-cadru | Servicii medicale preventive si profilactice in asistenta medicala primara

27/02/2023
Contractul-cadru | Servicii medicale preventive si profilactice in asistenta medicala primara

Contractul-cadru | Servicii medicale preventive si profilactice in asistenta medicala primara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-servicii-medicale-preventive-si-profilactice-in-asistenta-medicala-primara/

Pachetul de servicii de baza in asistenta medicala primara din Contractul-cadru, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2023, include si reglementari privind serviciile medicale preventive.

Astfel, potrivit proiectului de Contract-cadru postat in Transparenta Decizionala de CNAS, serviciile medicale de preventie si profilactice includ:

Consultatii preventive – sunt consultatii periodice active, oferite persoanelor cu varsta intre 0 – 18 ani, privind:

a) cresterea si dezvoltarea;
b) starea de nutritie si practicile nutritionale;
c) depistarea si interventia in consecinta pentru riscurile specifice grupei de varsta/sex; serviciile
preventive pentru copii pe grupe de varsta si sex, conform normelor.

Consultatii in vederea monitorizarii evolutiei sarcinii si lauziei: depistarea sarcinii, luarea in evidenta a gravidei, supravegherea sarcinii si urmarirea lauzei.

Consultatiile pentru urmarirea lauzei la externarea din maternitate si la 4 saptamani de la nastere se acorda la domiciliu.

Consultatii preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic care se acorda la cabinetul medicului de familie in mod activ adultilor inscrisi pe lista medicului de familie – fara semne de boala, care nu sunt in evidenta medicului de familie cu boala/boli cronice.

Depistare boli cu potential endemoepidemic – examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimitere catre structurile de specialitate pentru investigatii, confirmare, tratament adecvat si masuri igienico-sanitare specifice, dupa caz.

Bolile cu potential endemoepidemic sunt cele prevazute la pct. II din anexa la Hotararea Guvernului nr. 423/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asiguratii beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare.

Consultatii pentru acordarea serviciilor de planificare familiala:

a) consilierea femeii privind planificarea familiala;
b) evaluarea femeii preconceptie;
c) indicarea unei metode contraceptive la persoanele fara risc.

Consultatii preventive de depistare precoce a unor afectiuni cronice pentru persoane cu varsta intre 40 si 60 ani, care se acorda la cabinetul medicului de familie, in mod activ adultilor inscrisi pe lista medicului de familie si care sunt deja inregistrati la medicul de familie cu una sau mai multe boli cronice.

Consultatii preventive de depistare precoce a unor afectiuni cronice pentru persoane cu varsta de peste 60 de ani, care se acorda la cabinetul medicului de familie, in mod activ adultilor inscrisi pe lista medicului de familie si care sunt deja inregistrati la medicul de familie cu una sau mai multe boli
cronice.

Servicii preventive furnizate cu ocazia acordarii altor tipuri de consultatii pentru persoanele carenu prezinta simptome sugestive pentru diabet zaharat, cu varsta de 18 ani si peste, supraponderali/obezi si/sau care prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru diabetul zaharat.

Servicii preventive furnizate cu ocazia acordarii altor tipuri de consultatii pentru persoanele care nu prezinta simptome sugestive pentru boala cronica de rinichi, care prezinta unul sau mai multi factori de risc pentru boala cronica de rinichi.

Proiectul de Contract-cadru, AICI.

 

Etichete:contractul-cadru, contract-cadru 2023, asistente medicala primara, servicii medicale preventive

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: