Contractul-cadru | Recomandarea de prima intentie a medicamentelor biosimilare

24/05/2023
Contractul-cadru | Recomandarea de prima intentie a medicamentelor biosimilare

Contractul-cadru | Recomandarea de prima intentie a medicamentelor biosimilare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-recomandarea-de-prima-intentie-a-medicamentelor-biosimilare/

Biosimilarele reprezinta varianta mai ieftina a medicamentelor biologice, dar cu aceeasi eficacitate, siguranta si beneficii pentru pacient, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan.

“Noul contract-cadru prevede ca obligativitate de recomandare de prima intentie a biosimilarului la initierea tratamentului. Prevede respectarea autonomiei si independentei medicului in luarea deciziei in schema terapeutica a pacientului astfel incat exista in continuare si posibilitatea prescrierii biologicului, dar cu justificare din punct de vedere medical”, a explicat Cojan, potrivit Agerpres.

Ea a mai adaugat ca noul contract-cadru nu prevede sanctiuni pentru medici care in urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide sa continue schema initiala de tratament.

“Am introdus recomandarea ca in primul an procentul de prescriere sa fie de 50% cu monitorizarea, informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Nu exista elemente punitive sau sanctionatorii pentru medici care in urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide sa continue schema initiala de tratament. Aceasta masura speram noi ca ne va ajuta sa inlesnim accesul cat mai multor pacienti la tratamentele specifice acestor maladii scumpe, grave, costisitoare si sa asiguram continuitatea tratamentului pentru aceste afectiuni. Biosimilarele nu reprezinta numai varianta mai ieftina a biologicelor, ci reprezinta varianta mai ieftina, dar cu aceeasi eficacitate, siguranta si beneficii pentru pacient”, a mai precizat sefa CNAS, conform sursei citate.

Etichete: medicamente biosimilare, medicamente generice, contractul-cadru, cojan

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: