Consumul de etnobotanice se extinde si in mediul rural, barbatii fiind cei mai afectati

17/11/2011

Consumul de etnobotanice se extinde si in mediul rural, barbatii fiind cei mai afectati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consumul-de-etnobotanice-se-extinde-si-in-mediul-rural-barbatii-fiind-cei-mai-afectati/

Profilul consumatorului de droguri de sinteza, ajuns in serviciile de urgenta, s-a modificat fata de 2010. Peste 90% dintre consumatorii de etnobotanice sunt barbati, iar cei din urban reprezinta 88,2% din pacienti, sustin specialistii pe baza unei statistici partiale.

“Fata de 2010 constatam ca ponderea barbatilor a crescut, dar si faptul ca fenomenul incepe sa se raspandeasca si in rural. Cei mai afectati sunt tinerii – cei pana in 18 ani reprezentand 13,23% din cazuri, iar in grupa de varsta 18-20 de ani sunt inclusi peste o treime din intoxicati( 32,35%). Aproape 90% din cazuri au varsta de pana in 30 de ani, iar peste 40 de ani nu a mai fost niciun caz de intoxicatii cu droguri de sinteza”, sustine dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului “Sf. Ioan” din Iasi.

Numarul elevilor consumatori de droguri de sinteza practic s-a dublat – de la 8,6 % in 2010 la 17,65% in 2011. In ceea ce-i priveste pe studenti, aceastia reprezinta o cincime din cazurile prezentate in urgenta. La polul opus, numarul salariatilor ajunsi intoxicati cu droguri de sinteza a scazut de trei ori.

Majoritatea pacientilor ajung la urgente sambata si duminica

Desi apare o tendinta de egalizare a consumului de etnobotanice din timpul saptamanii (47,04%) cu cel de weekend (52,96%).

Paradoxal numarul cel mai mic de prezentari a fost vinerea (8,82%), explicatia fiind ca acest consum recreational are loc dupa amiaza, iar pacientii ajung la spital dupa miezul noptii fiind inregistrati sambata.

“Sambata si duminica sunt zilele cu cele mai multe prezentari (cate 22,06%), iar lunea este ziua cu cele mai multe prezentari (13,23%) din intervalul luni-joi. Numarul maxim de prezentari -aproape 40%, s-a condensat in intervalul orar 12-18 aratand de fapt consumul matinal si instalarea dependentelor”, explica medicul urgentist.

Numarul comorbiditatilor – dublat

Din totatul pacientilor care se prezinta la urgenta, doar 10% consumasera si alcool. In schimb patologia asociata a fost prezenta in aproximatic 50% din cazuri, fiind dominata de tulburarile de comportament. Numarul comorbiditatilor s-a dublat in 2011 fata de 2010, medicii constantand si aparitia hepatitei toxice precum si a sindromului de sevraj.

40% din pacienti au fost adusi de ambulanta, iar aproape 10% de politie sau jandarmi. Peste o treime dintre ei au necesitat internare.

“Fenomenul drogurilor de sinteza afecteaza din ce in ce mai barbati tineri si incepe sa se raspandeasa in rural. Elevii raman categoria de vulnerabilitate maxima datorita mimetismului, anturajului sau lipsei de supraveghere. Egalizarea consumului si orele de prezentare la spital precum si dublarea patologiei asociata indica instalarea dependentelor”, concluzioneaza dr. Tudor Ciuhodaru.

Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati