Consultatiile in asistenta medicala primara si ambulatoriu, pot fi acordate la distanta pana la 30 septembrie

14/05/2020

Consultatiile in asistenta medicala primara si ambulatoriu, pot fi acordate la distanta pana la 30 septembrie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consultatiile-in-asistenta-medicala-primara-si-ambulatoriu-pot-fi-acordate-la-distanta-pana-la-30-septembrie/

Toate serviciile medicale si farmaceutice vor fi acordate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pana la data de 30 iunie 2020 fara sa fie necesara utilizarea cardului national de sanatate.

Incepand cu data de 15 mai, se mentin si mare parte din reglementarile privind modalitatea de acordare a concediilor medicale care au fost valabile pe perioada starii de urgenta, pana la data de 30 septembrie 2020, transmite CNAS.

Executivul a aprobat o Ordonanta de Urgenta care prevede reglementari privind acordarea si decontarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale, inclusiv a activitatilor cuprinse in cadrul programelor nationale de sanatate, incepand cu data de 15 mai 2020.

Astfel, pana la data de 30 septembrie 2020, consultatiile medicale acordate in asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, pot fi acordate si la distanta, utilizand orice mijloace de comunicare, transmite CNAS.

Consultatiile medicale la distanta se acorda cu incadrarea in numarul maxim de 8 consultatii pe ora.

De asemenea, se pastreaza prescriptiile la distanta, iar medicii de familie pot prescrie in continuare pentru pacientii cronici inclusiv medicamentele restrictionate din Lista de medicamente compensate si gratuite care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

“Incepand cu data de 15 mai, se mentin si mare parte din reglementarile privind modalitatea de acordare a concediilor medicale care au fost valabile pe perioada starii de urgenta, pana la data de 30 septembrie 2020. Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie”, se precizeaza intr-o informare a CNAS.

Potrivit sursei citate, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei de carantina.

Certificatele de concediu medical eliberate se pot transmite de catre medicii curanti catre persoanele asigurate, respectiv de catre persoana asigurata catre angajatori/case de asigurari de sanatate si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

In bugetul FNUASS vor fi alocate sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate in carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie, respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, precum si pacientilor diagnosticati cu infectia COVID-19.

Pentru toate tipurile de concedii medicale, modul de acordare a certificatelor de concediu medical si durata acestora sunt prevazute in normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

“Am considerat necesara prelungirea acestor masuri pentru a limita pe cat posibil deplasarea la furnizori sau la casele de asigurari de sanatate a asiguratilor care au nevoie de diverse documente in vederea accesarii serviciilor medicale necesare, precum si pentru a asigura distantarea sociala si, implicit, siguranta pacientilor. Tot in acest sens, este necesara si mentinerea valabilitatii unor documente pentru anumite perioade, in functie de evolutia situatiei epidemiologice. Vom ramane in stare de alerta, vom tine cont de clasificarea spitalelor pe nivele de risc, vom evalua situatia si vom lua toate masurile necesare ca pacientii sa beneficieze de serviciile medicale necesare in conditii de siguranta”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Toate serviciile medicale si farmaceutice vor fi acordate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pana la data de 30 iunie 2020 fara sa fie necesara utilizarea cardului national de sanatate.

Dupa data respectiva va fi mentinuta aceasta reglementare pana la 30 septembrie 2020 pentru serviciile acordate in medicina primara si ambulatoriul de specialitate.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Sindromul de burnout

Pentru serviciile medicale acordate in unitatile sanitare cu paturi si de catre furnizorii de investigatii paraclinice, furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, ingrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale si furnizorii de medicamente va fi realizata o evaluare in urma careia se va stabili daca va fi oportuna introducerea, dupa data de 30 iunie, a obligativitatii utilizarii cardului national de sanatate.

De asemenea, casele de asigurari de sanatate deconteaza toate serviciile de dializa efectiv realizate, cu incadrarea in numarul de bolnavi prevazut la nivel national pana la data de 30 iunie 2020, urmand a fi evaluata situatia pe acest tip de servicii medicale, pentru a stabili daca aceasta masura necesita sa fie implementata in continuare.

Actul normativ aprobat, joi, 14 mai, mai prevede si ca serviciile medicale si medicamentele pentru tratarea cazurilor COVID-19 si complicatiile acestora se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei se suporta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pana la data de 30 septembrie 2020.

Etichete: consultatii medicale la distanta, servicii medicale dupa 15 mai, utilizarea cardului de sanatate dupa 15 mai, prescriptie retete la distanta, cnas

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Comisar european, despre pandemia Covid-19: In unele state membre, situatia este mai rea decat in martie

Legea privind educatia sanitara in scoli, constitutionala

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19

In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

Peste 1.700 de studenti straini din 90 de tari s-au inscris la admitere la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj