Congres de medicina dentara la Craiova

06/06/2013

Congres de medicina dentara la Craiova

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/congres-de-medicina-dentara-la-craiova/

congres medicina dentaraIn perioada 7-9 iunie a.c. are loc al V-lea Congres “Zilele Medicinii Dentare Craiovene”, organizat de Facultatea de Medicina Dentara din Craiova. Cu aceasta ocazie va fi dezbatut si un subiect actual in sistemul de sanatate oro-dentara din Romania, legat de sistarea fondurilor destinate decontarii serviciilor de medicina dentara.

La masa rotunda organizata pentru dezbaterea temei “Medicina dentara oro-dentara din Romania” vor participa atat cadre didactice din universitatile de profil din tara, cat si specialisti din Canada, Grecia, Israel si reprezentanti ai Comisiei de Sanatate a Consiliului Europei.

In legatura cu decizia Ministerului Sanatatii de a nu mai aloca in 2013 fonduri pentru stomatologie, prof. univ. dr. Veronica Mercut, decanul Facultatii de Medicina Dentara din Craiova a afirmat ca este o masura care a creat un dezechilibru atat in randul medicilor stomatologi, cat si in randul populatiei si o decizie care care afecteaza ireversibil politicile publice de sanatate din domeniu. Totodata, decanul a mai subliniat ca prin faptul ca aceasta decizie nu a tinut cont de opinia medicilor si a pacientilor, fiind luata unilateral, fara informare publica, Ministerul Sanatatii a ignorat patologia stomatologica existenta si datele care plaseaza Romania pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste sanatatea dentara.

Sanatatea orala este esentiala pentru sanatatea generala si pentru calitatea vietii. In viziunea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea orala presupune absenta durerii, a cancerului oral, a infectiilor mucoasei orale, a bolii parodontale, a cariei dentare, lipsa pierderii dintilor si absenta altor boli care limiteaza capacitatea individului de a manca, de a zambi, de a vorbi si de a desfasura alte acte psihosociale. Afectiunile cavitatii bucale includ cariile dentare, boala parodontala, cancerul oral, afectiunile inflamatorii ale mucoasei orale, traumatismele cavitatii orale, afectiunile ereditare. Caria dentara este raspandita in intreaga lume, un procent de 60-90% din copii scolari si aproape 100% din adulti prezinta carii dentare, care duc la dureri si disconfort. Boala parodontala severa care poate avea drept consecinta pierderea dintilor se intalneste la 15-20% dintre adultii de varsta medie (35-44 ani). Pierderea dintilor (edentatia) are drept cauze principale complicatiile cariei dentare si ale bolii parodontale. Lipsa totala a dintilor este raspandita la majoritatea adultilor varstnici”, a subliniat prof. univ. dr. Veronica Mercut. 

Doar 7% dintre romani au beneficiat de tratamente dentare

 

In Romania nu exista programe nationale de preventie orala, nici programe care sa promoveze educatia sanitara si conform estimarilor doar 7% dintre romani au beneficiat de tratamente dentare. “Speram ca la aceasta manifestare sa dea curs invitatiei noastre si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, pentru ca in multe state europene autoritatile locale au un rol important in asigurarea serviciilor medicale. Ori la noi lucrurile stau diferit. De exemplu, in Craiova exista circa 20 de cabinete stomatologice scolare, de care ar trebui sa se ingrijeasca municipalitatea, unde nu se face mare lucru, pentru ca nu au dotarile corespunzatoare”, a atras atentia prof. univ. dr. Veronica Mercut.

Lipsa acestor masuri de profilaxie in sanatatea orala are consecinte grave asupra sanatatii populatiei din intreaga lume. “Global, aproximativ 30% din persoanele cu varste cuprinse intre 65-74 de ani nu au dinti naturali. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul oral are o incidenta de zece cazuri la 100.000 de persoane in majoritatea tarilor. Prevalenta cancerului oral este relativ ridicata la barbati, persoane varstnice, persoane cu venituri reduse si fara educatie. Factorii cauzali majori sunt tutunul si alcoolul. Aproximativ 40-50% din bolnavii HIV-pozitivi prezinta infectii orale virale, fungice sau bacteriene. Intre 16 si 40% dintre copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani prezinta traumatisme dentare ca urmare a jocurilor, accidentelor de circulatie sau violentei. Unul la 500-700 de nou nascuti prezinta malformatii ale cavitatii orale. In tara noastra serviciile de stomatologie au reprezentat 5% din totalul cheltuielilor pentru sanatate”, a mai atras atentia decanul Facultatii de Stomatologie Dentara din Craiova. 

Programele de educatie pentru sanatatea orala – esentiale pentru prevenirea bolilor grave

 

Programele nationale de profilaxie orala reprezinta principala masura care trebuie luata pentru prevenirea unor afectiuni ale cavitatii bucale, dar si pentru depistarea timpurie a acestora, administrarea unui tratament corect si nu in ultimul rand, aceste programe vin in ajutorul populatiei pentru o intelegere deplina a implicatiilor negative pe care lipsa unei igiene orale corespunzatoare le poate avea.

“Scopul acestor programe este tocmai asigurarea starii de sanatate si reducerea cheltuielilor pentru unele tratamente mai laborioase ale dintilor care in unele situatii pot fi mai mari decat cele pentru cancer, boli de inima sau accidente vasculare. In tara noastra nu exista asemenea preocupari la nivel national. Facultatile de Medicina Dentara din tara, impreuna cu o serie de firme ce comercializeaza produse de igiena orala, incearca sa atraga atentia asupra importantei sanatatii orale, a masurilor de igiena orala in scopul preventiei bolilor dentare si a educatiei sanitare. In acest sens, si Facultatea de Medicina Dentara Craiova a incheiat o serie de protocoale prin care asigura tratamente de specialitate persoanelor institutionalizate – copii si varstnici, precum si persoanelor defavorizate. Pentru ceilalti pacienti asigura tratamente de specialitate la preturi care acopera cheltuielile material”, a mai declarat prof. univ. dr. Veronica Mercut.

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: