Comunicat SNMF cu privire la refuzul medicilor de familie de a distribui cardul de sanatate

17/07/2013

Comunicat SNMF cu privire la refuzul medicilor de familie de a distribui cardul de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comunicat-snmf-cu-privire-la-refuzul-medicilor-de-familie-de-a-distribui-cardul-de-sanatate/

snmfarticolSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt surprinse de declaratiile CNAS cu privire la cardul de asigurat si sarcinile pe care CNAS doreste sa le traseze medicilor de familie privind distribuirea si editarea datelor medicale de pe acestea.

Asa cum am argumentat in numeroase randuri si cum se poate observa in documentele incarcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului, editarea  datelor pe card si achizitia cititoarelor de card trebuie sa fie finalizate de CNAS. Argumente noastre sunt:

–   cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie.

–   cardul reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cu atat mai mult cu cat astazi in conferinta de presa a CNAS a fost confirmata intentia ca incepand cu 2014 cardul de asigurat sa aiba si rol de buletin/card de identitate.

–   Editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducand si mai mult timpul alocat consultatiei medicale, activitatii medicale efective in detrimentul pacientului, afecteaza calitatea actului medical si relatia medic-pacient. In plus, editarea datelor este inutila, in contextul lansarii Dosarului Electronic al Pacientului incepand cu 24 ianuarie 2014, conform calendarului declarat Comisiei Europene in cadrul proiectului DEP finantat din fonduri europene.

–   acordul privind donarea de organe este continut deja conform legii in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, gestionat de Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala de Transplant, iar grupa sanguina si RH nu sunt cautate pe card in cazul unei transfuzii, chiar intr-o situatie de urgenta, de un medic responsabil fata de pacientul sau. Mai mult, pacientul va trebui sa plateasca  efectuarea grupei sanguine si declaratia notariala privind donarea, acestea nefiind acoperite de asigurare.

–   Cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In nicio tara unde se folosesc cardurile de sanatate, acestea nu au fost distribuite de medici!

Cititoarele de carduri nu pot fi cumparate de medicii de familie, acestea fiind deasemenea incluse in proiectul CNAS. Cititoarele de carduri compatibile si contractele de mentenanta pentru acestea trebuie cumparate de catre CNAS, printr-o licitatie nationala, transparenta, urmand sa fie date in folosinta medicilor de familie printr-un contract de comodat.

In calitate de reprezentanti ai medicilor de familie din Romania, SNMF si FNPMF asigura institutiile statului ca medicii de familie sunt primii care inteleg necesitatea informatizarii in sistemul de sanatate romanesc, considera benefica aparitia cardului de asigurat si il vor utiliza cu mare incredere. Atragem insa atentia ca relatia medic-pacient, alterata constant, deliberat si profund in ultimii ani, mai ales din cauza birocratiei din sistem, nu mai suporta degradare. Medicul trebuie sa ramana medic si nu are ce cauta ca intermediar in relatia dintre asigurator si asiguratul sau.

Autor: Cristian Dorobantescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: