Comisia Europeana critica Romania la capitolul Sanatate

23/05/2017

Comisia Europeana critica Romania la capitolul Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisia-europeana-critica-romania-la-capitolul-sanatate/

Romania a primit noi recomandari si critici din partea Comisiei Europeane. Oficialii de la Bruxelles cer, printre altele, eliminarea spagii la doctor.

Printre aspectele reclamate de catre Comisia Europeana si capitolele unde Romania nu a facut progrese in pofida recomandarilor de anul trecut, este si sanatatea:

S-au realizat unele progrese in reducerea platilor informale din sistemul de sanatate si progrese limitate in cresterea disponibilitatii serviciilor de ingrijire medicala ambulatorie (…) sistemul medical este afectat de ineficienta, accesibilitate limitata si coruptie. In 2016 au fost lansate noi initiative pentru a imbunatati eficienta din punctul de vedere al costurilor si integritatea sistemului medical. Cu toate acestea, in absenta unei strategii privind forta de munca in sistemul de sanatate, accesul la asistenta medicala este limitat din cauza deficitului de cadre medicale, zonele rurale fiind cele mai afectate.

Nivelurile constant scazute de finantare si dependenta excesiva de asistenta medicala spitaliceasca limiteaza accesul universal la ingrijire de calitate si afecteaza eficienta sistemului de sanatate.

In pofida masurilor de politica recente, coruptia ramane larg raspandita, afectand calitatea serviciilor de sanatate publica. Micsorarea platilor informale in sistemul medical a fost una dintre sarcinbile trasate Romaniei anul trecut, iar Comisia noteaza ca Romania a facut doar ”unele progrese”, relateaza Digi24.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

INSP: Actualizarea definitiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19)

Cate paturi ATI pentru copiii cu Covid-19 sunt disponibile in Romania

Raport: Tarile bogate ale lumii au pre-achizitionat jumatate din totalul vaccinurilor anti-Covid

COPAC: Pacientii cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci sistemul de sanatate i-a vulnerabilizat

O companie din Coreea de Sud vrea sa testeze in Romania un tratament impotriva Covid-19