Comisia Europeana critica Romania la capitolul Sanatate

23/05/2017

Comisia Europeana critica Romania la capitolul Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisia-europeana-critica-romania-la-capitolul-sanatate/

Romania a primit noi recomandari si critici din partea Comisiei Europeane. Oficialii de la Bruxelles cer, printre altele, eliminarea spagii la doctor.

Printre aspectele reclamate de catre Comisia Europeana si capitolele unde Romania nu a facut progrese in pofida recomandarilor de anul trecut, este si sanatatea:

S-au realizat unele progrese in reducerea platilor informale din sistemul de sanatate si progrese limitate in cresterea disponibilitatii serviciilor de ingrijire medicala ambulatorie (…) sistemul medical este afectat de ineficienta, accesibilitate limitata si coruptie. In 2016 au fost lansate noi initiative pentru a imbunatati eficienta din punctul de vedere al costurilor si integritatea sistemului medical. Cu toate acestea, in absenta unei strategii privind forta de munca in sistemul de sanatate, accesul la asistenta medicala este limitat din cauza deficitului de cadre medicale, zonele rurale fiind cele mai afectate.

Nivelurile constant scazute de finantare si dependenta excesiva de asistenta medicala spitaliceasca limiteaza accesul universal la ingrijire de calitate si afecteaza eficienta sistemului de sanatate.

In pofida masurilor de politica recente, coruptia ramane larg raspandita, afectand calitatea serviciilor de sanatate publica. Micsorarea platilor informale in sistemul medical a fost una dintre sarcinbile trasate Romaniei anul trecut, iar Comisia noteaza ca Romania a facut doar ”unele progrese”, relateaza Digi24.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Oficiul European de Lupta Antifrauda: Tentative de frauda privind vaccinurile in valoare de 14 miliarde de euro

INSP: Doua cazuri confirmate cu tulpina din Africa de Sud

Capitala intra in zona rosie alaturi de patru judete din tara

Raport global: Obezitatea, factor de risc crescut privind mortalitatea din cauza Covid-19

OMS nu va da publicitatii concluziile provizorii privind ancheta desfasurata in Wuhan