Colegiul Medicilor Bucuresti: Trebuie scoase la concurs si deblocate posturile in sistemul medical romanesc

05/08/2020

Colegiul Medicilor Bucuresti: Trebuie scoase la concurs si deblocate posturile in sistemul medical romanesc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colegiul-medicilor-bucuresti-trebuie-scoase-la-concurs-si-deblocate-posturile-in-sistemul-medical-romanesc/

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) solicita ca in septembrie sa fie organizat examenul de medic specialist si deblocarea concursurilor pe post in spitalele si unitatile sanitare unde e nevoie acuta de medici.

Reprezentantii CMMB considera ca este nevoie urgenta de completarea schemelor cu medici acolo unde personalul este deficitar si avertizeaza ca urmeaza inca o perioada foarte grea, pentru ca din toamna incepe sezonul de gripa si se vor suprapune, probabil, gripa si COVID-19.

“In primul rand trebuie sa se sustina examenul de medic specialist in septembrie. Consideram ca o prima solutie rapida pentru rezolvarea gravei crize de resursa umana din sanatate este ca imediat dupa examenul de medic specialist sa se deblocheze concursurile pe post in spitalele si unitatile sanitare unde medicii sunt deficitari, in primul rand in specialitati ca: ATI, medicina de urgenta, boli infectioase, epidemiologie, pneumologie, pediatrie, medicina de laborator etc. Sunt, din pacate, multe alte specialitati care in acest moment sunt deficitare din perspectiva resursei umane si consideram ca o varianta optima pentru acest moment ar fi deblocarea de urgenta a concursurilor, medicii sa poata ocupa posturi prin concurs in spitalele si alte institutii medicale care in acest moment au nevoie acuta de medici”, a declarat prof. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit sursei citatem, ea amia precizat ca au avut loc discutii cu reprezentatii autoritatilor si cu alte organizatii, dar si cu membrii Colegiului pentru identificarea de solutii la criza de medici din sanatatea romaneasca.

“Este bine ca avem echipamente. Este bine ca s-au facut investitii, ca de exemplu in zona de ATI, dar ce facem cu resursa umana din zona de ATI de exemplu? Am discutat cu colegii nostri, medici din spitale, cabinete, policlinici si ambulatorii. Aceste luni de pandemie, mai ales in zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala si epuizarea personalului medica”’, a adaugat presedintele CMMB.

Totodata, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti considera ca detasarea medicilor poate fi o solutie punctuala si pe termen scurt, solutia viabila fiind deblocarea posturilor pentru medici, mai mentioneaza sursa citata.

In contextul pandemiei, anul acesta, examenul pentru obtinerea titlului de medic specialist nu s-a putut organiza.

“Medicul trebuie sa fie acolo unde este nevoie de el si e pacat sa avem foarte multi medici tineri, care nu si-au putut da specialitatea in martie si care vor da acum specialitatea, si sa nu aiba post.”, se mai precizeaza in comunicatul transmis miercuri.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Senatul a respins proiectul privind obligativitatea certificatului Covid la locul de munca

Solidaritatea Sanitara: 23% din munca unui medic dintr-un spital Covid este neplatita

Managerul SJU Bistrita: Dati drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital

ECDC: Sezonul gripal ar putea fi unul sever

Arafat: Solidaritatea pe care o vedem ne face sa simtim ca suntem cu prietenii alaturi