CNAS: In mandatul lui Laurentiu Mihai a fost intarita disciplina in cheltuirea banului public

31/01/2018

CNAS: In mandatul lui Laurentiu Mihai a fost intarita disciplina in cheltuirea banului public

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-in-mandatul-lui-laurentiu-mihai-a-fost-intarita-disciplina-in-cheltuirea-banului-public/


Presedintele CNAS, Laurentiu Mihai isi incheie astazi mandatul, lasand in urma un proiect de Contract-Cadru care va imbunatati semnificativ accesul asiguratilor la servicii si investigatii medicale si va reduce birocratia din sistemul de sanatate, atat pentru pacienti cat si pentru medici, scrie intr-un comunicat al CNAS transmis miercuri.

In comunicat scrie ca in timpul mandatului sau a fost intarita disciplina in cheltuirea banului public, au fost initiate controale pentru depistarea si evitarea fraudelor si a fost demarata o analiza asupra functionarii sistemului informatic.

“Din pacate, sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se afla in grea suferinta, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sanatate 2017, in care tara noastra ocupa din nou ultimul loc, nu face decat sa confirme acest lucru”, declara Laurentiu Mihai.

Principala problema a sistemului este subfinantarea acestuia.

 “Avem printre cele mai mici cote de contributie pentru sanatate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale platesc aceasta contributie, ceilalti sunt scutiti prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura functionarea eficienta, iar discutiile din prezent privind amanarea depunerii unor declaratii fiscale, deci si plata contributiilor, prezinta riscuri suplimentare pentru finantare” – spune Laurentiu Mihai.

El adauga ca sumele alocate in Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar pana in lunile septembrie – octombrie, fiind in mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populatiei.

“Modul de finantare al sanatatii poate fi modificat doar prin decizie politica, in urma unei largi dezbateri publice pe care mi-as fi dorit s-o initiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea conditiilor pentru un acces mai rapid al pacientilor la servicii si investigatii medicale si un inceput de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru consta in demararea unor verificari ale sistemului informatic pentru a identifica in mod precis care sunt cauzele care duc la functionarea defectuoasa a acestuia” – afirma Mihai in comunicatul de presa.

Laurentiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfarsitul lunii noiembrie 2017.

“Plec de aici nu pentru ca mi-am terminat treaba, ci pentru ca mi se pare firesc ca atunci cand vine un nou guvern sa-si stabileasca singur echipa cu care lucreaza”– incheie el.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19

In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

Peste 1.700 de studenti straini din 90 de tari s-au inscris la admitere la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj

Maraton chirurgical de 24 de ore la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”

Un vaccin anti-Covid promitator, dezvoltat de compania Janssen, a inceput sa fie testat pe scara larga