CNAS: Actualizarea preturilor la medicamente, sursa de finantare pentru tratamente

24/02/2015

CNAS: Actualizarea preturilor la medicamente, sursa de finantare pentru tratamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-actualizarea-preturilor-la-medicamente-sursa-de-finantare-pentru-tratamente/

CNAS1Casa Nationala de Asigurari de Sanatate  a emis marti, 24 februarie,  un comunicat de presa prin care a salutat decizia Ministerului Sanatatii de a solicita detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman.

“Astfel, se pun in aplicare prevederile Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 75 emis in anul 2009, care prevede ca pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania”, sta scris in comunicatul emis de CNAS.

Tot potrivit reprezentantilor Casei, pentru multe dintre medicamentele de uz uman, reactualizarea pretului nu s-a facut deloc in ultimii cinci ani.

Astfel, in cazul unor medicamente reducerea de pret va ajunge si pana la 20%, iar prin reevaluarea preturilor la medicamente se estimeaza ca se  poate realiza o economie “substantiala” in anul 2015, fonduri care, conform celor de la CNAS, vor ramane in sistem si vor fi utilizate pentru finantarea terapiilor inovatoare.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un numar mai mare de pacienti cu aceleasi costuri, iar diferenta de bani pe care o vom economisi astfel o putem utiliza in sistem pentru tratamentele inovatoare. Ma refer aici la tripla terapie, interferon free si nu numai. Chiar daca avem acesti bani, vom incheia contracte cost-volum-eficienta care sa asigure accesul la aceste tratamente unui numar cat mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, potrivit informarii de presa.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a solicitat, luni, 23 februarie, detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul Ministrului Sanatatii 75/2009.

“Aceasta intrare in normalitate a preturilor medicamentelor inseamna de fapt o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate, astfel incat majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire in scadere a preturilor. Asta va insemna o economie substantiala la bugetul de stat, care se va regasi in tratamente si medicamente inovatoare pentru pacienti”, a afirmat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: