CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft remedierea de urgenta a disfunctionalitatilor SIUI

08/03/2023
CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft remedierea de urgenta a disfunctionalitatilor SIUI

CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft remedierea de urgenta a disfunctionalitatilor SIUI

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-a-solicitat-dezvoltatorilor-de-soft-remedierea-de-urgenta-a-disfunctionalitatilor-siui/

Referitor la sincopele aparute in functionarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) semnalate in ultimele zile, CNAS transmite ca din analiza interna reiese ca exista unele disfunctionalitati ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) in accesarea aplicatiei de interogare a calitatii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publica.

“Incepand cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, in baza contractelor de mentenanta incheiate cu acestia, remedierea de urgenta a problemelor care au condus la aceste disfunctionalitati.
Pana la remedierea situatiei, rugam furnizorii de servicii medicale sa verifice calitatea de asigurat in aplicatiile proprii si nu in platforma informatica publica.”, transmite CNAS.

Potrivit institutiei, SIUI este de multi ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008.

“Cresterea exponentiala a volumului de date medicale procesate, mai ales in prima parte a lunii cand furnizorii de servicii medicale transmit raportarile lunare, sunt cauze care conduc la disfunctionalitati ale sistemului, asa cum se intampla si in aceste zile.”, mai precizeaza institutia.

“CNAS a facut toate demersurile necesare pentru accesarea finantarii europene necesare pentru redimensionarea sistemului si imbunatatirea functionarii aplicatiilor sale. Pana la implementarea proiectelor de redimensionare si retehnologizare a intregii platforme informatice, sistemul de stocare si prelucrare a datelor va fi largit astfel incat sa putem imbunatati timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali.”, a mai adugat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Conform prevederilor legale, CNAS recomanda furnizorilor de servicii medicale ca, pana la remedierea disfunctionalitatilor, sa inregistreze serviciile prestate in modul off-line.

Reprezentantii medicilor de familie au transmis, miercuri dimineata, un comunicat de presa prin care au solicitat ‘de urgenta asumarea nefunctionarii sistemului informatic pus la dispozitie de CNAS, introducerea formularelor electronice in locul tipizatelor pe suport de hartie precum si prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de retete, sa fie doar in format electronic fara sa mai fie necesara tiparirea lor in cabinete.’

Etichete: SIUI, PIAS, CNAS, sistem informatic de sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Baldea says:

    Eu nu înțeleg cum de luni de zile SIUI nu funcționează și dumneavoastră le numiți disfuncționalități!Este de rasul lumii dar ne facem că nu știm!!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: