CNAS a demarat controale in cabinetele medicale

06/05/2015

CNAS a demarat controale in cabinetele medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-a-demarat-controale-in-cabinetele-medicale/

ordinanta-guvern-carduriCasa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta ca a fost declansata o operatiune de control operativ a echipelor din cadrul Directiei Generale de Monitorizare, Control si Antifrauda, pentru verificarea conditiilor de utilizare a cardului de sanatate si a respectarii dispozitiilor legale referitoare la modul de acordare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Aceasta actiune, conform reprezentantilor Casei, a demarat in urma mai multor sesizari venite de la pacienti, iar controale au fost deja facute la medici de familie si medici specialisti.

“In urma acestor controale s-a constatat ca, la doua dintre cabinetele medicale controlate, asiguratii se aflau in sala de asteptare, iar cardurile acestora se aflau in cabinetul medicului. Un medic de familie avea afisat mesajul ca nu acorda consultatii medicale decat in baza cardului de sanatate. Cu toate acestea, echipele de control nu au constatat situatii in care pacientilor le-au fost refuzate servicii medicale pe motiv ca nu prezinta cardul de sanatate. De asemenea, s-a constatat prezenta unui numar de asigurati care solicita activarea cardului de sanatate, fara a avea nevoie de un serviciu medical”, scrie intr-un comunicat de presa emis de CNAS, institutie care mai recomanda asiguratilor ca activarea cardului sa fie solicitata cu ocazia acordarii unui serviciu medical.

 In baza unui Ordin emis de presedintele CNAS, se vor desfasura in perioada urmatoare controale la nivel national la furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari, in special in urma sesizarilor primite de la pacienti.

“Vom aplica sanctiuni tuturor acelor furnizori care refuza dreptul la servicii medicale unei persoane asigurate. Principala noastra preocupare in acest moment este ca pacientii sa beneficieze de servicii atunci cand au nevoie de ele”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Asiguratii care nu au primit cardul de sanatate se pot prezenta la medic fara alte documente doveditoare, iar furnizorul are obligatia de a verifica in sistem calitatea de asigurat a pacientului din cabinetul sau.

In cazul in care asiguratului nu ii este acordat serviciul medical pentru ca nu se prezinta cu cardul de sanatate, acesta trebuie sa sesizeze casa de asigurari in evidenta careia se afla sau sa sune la numarul de telefon inscriptionat pe cardul de sanatate.

Conform reglementarilor in vigoare, CNAS mai spune ca furnizorii de servicii medicale au obligatia de a le acorda servicii medicale si asiguratilor care nu au primit cardul.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: