CMR: Decizia cu unanimitate de voturi a Curtii Constitutionale este o dovada ca medicii isi merita pe deplin aceste drepturi

18/10/2016

CMR: Decizia cu unanimitate de voturi a Curtii Constitutionale este o dovada ca medicii isi merita pe deplin aceste drepturi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-decizia-cu-unanimitate-de-voturi-a-curtii-constitutionale-este-o-dovada-ca-medicii-isi-merita-pe-deplin-aceste-drepturi/

Colegiul Medicilor din RomCMRania (CMR) saluta decizia Curtii Constitutionale de respingere a sesizarii Guvernului privind neconstitutionalitatea legii care permite Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale sa acorde, lunar, stimulente financiare.

“In urma deliberarii, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art. I din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in raport de criticile formulate. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei”, a transmis Curtea Constitutionala intr-un comunicat de presa.
Astfel, Ministerul Sanatatii, ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie precum si autoritatile administratiei publice locale pot acorda personalului medical si de specialitate stimulente financiare lunare in limita a doua salarii minime brute pe tara.

Colegiul Medicilor din Romania reaminteste, intr-un comunicat de presa, ca modificarile legislative au fost adoptate de Parlament in luna iunie a acestui an, insa Executivul a cerut in luna iulie Curtii Constitutionale exercitarea controlului de constitutionalitate.

In sesizarea adresata CCR, Guvernul considera ca adoptarea acestor masuri ar putea conduce la un impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat aferente 2016 de circa 3,2 miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de lei in 2017 si ca salarizarea personalului din sectorul bugetar este reglementata prin Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare si a legilor de salarizare elaborate in baza prevederilor acestei legi, scrie in comunicatul CMR.

Potrivit Guvernului, in modificarile adoptate de Parlament, nu se indica sursa de finantare si exista riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei masuri sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat prin Legea bugetului pentru anul 2016, lege adoptata de Parlamentul Romaniei.

“Salutam decizia Curtii Constitutionale de a respinge sesizarea Guvernului privind neconstitutionalitatea legii care permite Ministerului Sanatatii si autoritatilor locale sa acorde, lunar, stimulente financiare. Decizia cu unanimitate de voturi a Curtii Constitutionale este o dovada ca medicii isi merita pe deplin aceste drepturi. Neacordarea stimulentelor nu insemna altceva decat o noua nedreptate la care ar fi fost supusi  medicii. Acum asteptam punerea in aplicare a deciziei Curtii Constitutionale”, a declarat presedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati