Clasificarea spitalelor se schimba. MS introduce RO DRG v.1

18/07/2011

Clasificarea spitalelor se schimba. MS introduce RO DRG v.1

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/clasificarea-spitalelor-se-schimba-ms-introduce-ro-drg-v-1/

Ministerul Sanatatii a aprobat introducerea clasificarii RO DRG v.1 la nivelul tuturor unitatilor sanitare cu paturi. Scopul este ca managerii de spitale sa o foloseasca in codificarea morbiditatii spitalizate, se arata intr-un ordin aflat in dezbatere publica.

“Clasificarea RO DRG v.1 urmeaza a fi utilizata in raportarile transmise de unitatile sanitare cu paturi catre Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar (SNSPMPDS) Bucuresti, precum si pentru analiza acestora, incepand cu datele aferente cazurilor externate in luna iulie 2011”, se arata in document. Datele aferente raportarii pentru luna iulie 2011 vor trebui trimise pana pe 5 august 2011 si vor fi grupate conform clasificarii RO DRG v.1 de catre SNSPMPDS Bucuresti, care are obligatia sa afiseze actualizarile online pe site-ul institutiei.

In momentul in care noul act va intra in vigoare se va inceta aplicabilitatea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1027/2010 privind introducerea si utilizarea clasificarii RO.vi.DRG publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 21 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Era nevoie de un sistem DRG specific conditiilor din Romania

Ministrul Sanatatii a decis in luna martie a anului trecut ca este nevoie de realizarea unui sistem DRG specific conditiilor de la noi din tara. Drept urmare, s-a format un grup de lucru, care a decis in octombrie 2010 ca sistemul de clasificare romanesc urma sa fie updatat si dezvoltat periodic la nevoie sau la solicitarea MS sau CNAS, de catre SNSPMPDSB si CNOASIIDS (CNSISP), in concordanta cu problemele specifice de clasificare aparute in sistemul romanesc.

“SNSPMPDSB a continuat astfel sa analizeze problemele de codificare si clasificare, pe baza datelor raportate de spitale, dupa primele luni de utilizare a sistemului RO.vi.DRG actualizat in luna decembrie 2010, propunand corectii si modificari in consens cu realitatea din Romania si integrand sugestiile primite pentru imbunatatirea sistemului de clasificare. Aceste propuneri au fost agreate de catre grupul de lucru intrunit in data de 20.06.2011 si au fost consemnate in raportul intalnirii respective”, este mentionat in referatul proiectului de ordin normativ.

Principalele modificari majore propuse sunt:

  • introducerea unui pas aditional in clasificare in pre-CMD, care vizeaza neconcordanta varstei pacientului cu diagnosticul (procedura) in algoritmul de clasificare a cazurilor
  • modificarea modului in care procedura P02201- Debridarea excizionala a tegumentului si tesutului subcutanat influenteaza gruparea cazurilor
  • extinderea listei de excluderi pentru CCL pe criterii de coerenta din punct de vedere clinic si al consumului de resurse.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: