Circumcizia reduce riscul de cancer de prostata

12/03/2012

Circumcizia reduce riscul de cancer de prostata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/circumcizia-reduce-riscul-de-cancer-de-prostata/

Circumcizie cancer prostataBarbatii circumcisi prezinta un risc ceva mai scazut de a dezvolta cancer de prostata decat cei care mai au inca preputul dupa cum arata un nou studiu ale carui rezultate au fost publoicate publicatiei Cancer. Dupa cum se stie deja, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda circumcizia intrucat diverse cercetari au aratat ca barbatii heterosexuali care au facut aceasta procedura controversata au un risc mai scazut de a contracta virusul HIV, cel responsabil de SIDA.

Mai mult, anul trecut cercetatorii au aratat ca prietenele si sotiile barbatilor circumcisi au rate mai mici de infectie cu papilomavirus sau HPV, care in cazuri rare duce la unele tipuri de cancer, inclusiv cel de col uterin. Saptamana trecuta, cercetatorii au declarat ca barbatii africani care au fost circumcisi au fost mai putin susceptibili de a fi infectati cu un anumit tip de virus de herpes.

Dr. Jonathan L. Wright, de la Centrul de Cercetare Fred Hutchinson din Seattle, cel care a condos studiul, spune ca noua descoperire este in concordanta cu diversele concluzii de pana acum, dar ca nu dovedeste efectiv ca procedura de circumcizie ar elimina riscul de cancer in viitor. In consecinta, el nu recomanda o raspandire a circumciziei pentru prevenirea cancerului de prostata intrucat nu s-a dovedit existenta unei relatii cauzale.

In America, de pilda, cei mai multi dintre barbati sunt circumcisi, insa in ultimii ani au existat voci impotriva procedurii. In septembrie, Asociatia Medicala Regala Olandeza vorbea despre inlaturarea preputului ca fiind “un ritual dureros si daunator”.

Pentru studiul de fata, Wright si colegii sai au comparat doua grupuri de peste 1.600 de oameni care au raspuns la intrebari cu privire la istoricul lor medical, viata sexuala si daca au fost sau nu circumcisi. Jumatate dintre barbati aveau cancer de prostata.

Din grupul celor cu cancer, 69% fusesera circumcisi, in timp ce din grupul utilizat pentru comparatie 72% facusera procedura, lucru care sugereaza un mic efect protector al circumciziei.

Chiar si dupa inlaturarea tuturor factorilor precum varsta, rasa, si daca au facut sau nu screening pentru cancer de prostata, barbatii care fusesera circumcisi aveau un risc cu 15% mai mic de boala. Doar barbatii care facusera procedura inainte de a deveni activi sexual prezentau un risc mai scazut.

Preputul este predispus la mici “lacrimi” in timpul actului sexual, ceea ce poate ajuta trecerea bacteriilor si a virusilor in fluxul sanguin.

Wright a spus ca anumiti virusi pot declansa cancerul cand sunt incorporati in ADN. O alta posibilitate este ca microorganismele transmise sexual sa poata conduce la cancer prin inflamare cronica.

Aceste informatii ar putea ajuta la explicarea legaturii gasite in diverse grupuri de  cercetare intre cancerul de prostata si diverse tipuri de infectii cu transmitere sexuala.

Dr. Wright a spus ca trebuie realizate noi studii pentru a intelege cum functioneaza totul, scopul fiind acela de a intelege cum se dezvolta cancerul la oameni.

Autor: Alina Popescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: